Geluid als Stadmaker


Een expositie over een vergeten bestanddeel van de stedenbouw

Wees welkom op de opening van de expositie ‘Geluid als Stadmaker’, op woensdag 25 april om 17.00 uur in de Vide van Architectuurcentrum Amsterdam! De expositie wordt geopend door Maurits de Hoog, Stedebouwkundige Ruimte en Duurzaamheid gemeente Amsterdam en Projectleider Gebiedsuitwerking Groot-Amsterdamse-Bos en Principebesluit Sixhaven.

Soundtrackcity onderzocht samen met het Centre for Urban Studies (CUS) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en een groep betrokken Amsterdammers rond het Mr. Visserplein hoe stadsgeluid op verschillende manieren een positieve bijdrage levert aan het verblijfsklimaat van de stad. Dit onderzoek kreeg vorm in het project ‘Crowdsourcing Mr. Visserplein’. De resultaten van het onderzoek zijn te zien in een negental banieren op de Vide van Architectuurcentrum Amsterdam.

‘Crowdsourcing Mr. Visserplein’ is een voorbeeldproject waarmee Soundtrackcity laat zien hoe een interdisciplinair team van burgers, geluidskunstenaars en architecten kan bijdragen aan het ontwerp van een goed klinkende stad.

In de stadsontwikkeling speelt de akoestische waarde van de publieke ruimte nauwelijks een rol. Bij het ontwerp van de publieke ruimte wordt niet meegenomen hoe een plein of straat uiteindelijk zullen klinken. Een gemiste kans: een plek die goed klinkt is een plek waar mensen graag zijn.

De uitdaging is om geluid niet langer op te vatten als afvalproduct, als herrie of belasting, maar als grondstof. Een nieuwe stedenbouw neemt geluid mee als ontwerpmiddel bij de vormgeving van de stad.

Let op: De tentoonstelling is geheel in het Engels. 

Over Soundtrackcity:
Soundtrackcity onderzoekt geluid als fundamenteel bestanddeel van onze leefomgeving. Interdisciplinaire teams van geluidskunstenaars, burgers en architecten luisteren naar de stad; samen formuleren ze nieuwe concepten en methoden voor de stedenbouw van de toekomst.

Soundtrackcity werkt met publieke en private partijen aan nieuw beleid voor goed klinkende steden. Een goede geluidsomgeving is een onmisbare bouwsteen voor de stad van de toekomst waar mensen graag wonen, verblijven en recreëren.

‘Crowdsourcing Mr. Visserplein’ is een onderzoeksproject van Soundtrackcity 
in samenwerking met Centre for Urban Studies van de Universiteit van Amsterdam 
en twintig betrokken Amsterdammers. Zie ook: www.soundtrackcity.net/mr-visserplein

Expo’s op de Vide
Naast onze geprogrammeerde tentoonstellingen bieden we op de tweede etage van ons paviljoen een platform aan architecten, ontwerpers, studenten en kunstenaars om hun werk – of  een selectie daarvan – tentoon te stellen. Zonder vaste planning spelen we in op actuele vraagstukken in de architectuur en laten we ons – en de bezoeker – verrassen. Een goed idee voor een expo op de vide? Tip ons!