Gerrit Rietveld Academie


 
Fred Roeskestraat 96
Amsterdam
Gerrit Th. Rietveld
Bus 15, tram 6, 16, 24, metro 50 halte Amstelveenseweg
J. van Brummelen, E. Slothouber, De Rietveld Academie; een akademiegebouw als model, z.p., 1984; G. Oorthuys, E. Slothouber, De kunstnijverheidsscholen van Gerrit Rietveld, Amsterdam, 1997.
1966
Onderwijs
 

Schoolgebouw voor kunststudenten

De Gerrit Rietveldacademie is een school voor beeldend kunstenaars en vormgevers, die in 1924 ontstond uit een fusie van drie oudere opleidingen. Tot 1966 was de school, die officieel Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs heette, bekend als de Kunstnijverheidsschool. De huidige academie is het eerste gebouw waarin Rietveld zijn ideeën over industriële bouw en prefabricage heeft toegepast.

Het vooruitstrevende ontwerp heeft een ter plaatse gestorte middenconstructie, waaromheen geprefabriceerde betonnen kolommen en balken zijn geplaatst, die door gestorte betonvloeren met de kern zijn verbonden. Als een huid is rondom dit skelet een vliesgevel van glas en staal geplaatst. Het bijzondere van deze vliesgevel is dat ze niet alleen losstaat van de betonnen draagstructuur, maar bovendien over de volle hoogte transparant is en geen gesloten borstwering heeft. Hierdoor wordt de gevel één ononderbroken vlak. De indeling van het gebouw, gevormd door kolommen en borstweringen, ligt er verdekt zichtbaar als een tweede laag achter. Door het gebruik van een betonskelet als draagconstructie zijn er geen dragende muren nodig en is een flexibele indeling van het gebouw mogelijk. Rietveld ontwikkelde zelf een eenvoudig inbouwsysteem met frames en stalen profielen die op verschillende manieren kunnen worden gevuld met wanden, ramen, deuren, vitrines en kasten, zodat het gebouw gebruikt kan worden hoe men maar wil.

Rietveld heeft doelbewust grijstinten gebruikt om een neutrale en rustige achtergrond te creëren voor de activiteiten van de kunststudenten. De primaire kleuren die typerend waren voor De Stijl, een vroeg 19e-eeuwse kunststroming waarvan Rietveld deel uitmaakte, zijn terug te vinden in vlakken op de gangen van de verdiepingen en in gekleurde linoleumvloeren door het hele gebouw.
Bij de oplevering van het gebouw in 1966 kreeg de opleiding haar huidige naam, als eerbetoon aan de vlak daarvoor overleden architect Gerrit Th. Rietveld. In 2004 is een renovatie voltooid waarbij het gebouw in de oude staat werd teruggebracht. (ARCAM/PH)