Gouden A.A.P. 2010


De winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2010 (de Gouden A.A.P.) zijn het architectenbureau Wiel Arets Architects en de opdrachtgevers Woningstichting Rochdale, Bouwbedrijf M.J. de Nijs Project IV BV en Eigen Haard van het project ‘4 torens Osdorp’. Eerdere winnaars waren Dok architecten (2008) en Claus en Kaan Architecten (2009).

Uit het juryrapport:
“Het project ‘4 torens Osdorp’ is een project waaraan jaren is gewerkt. In 2009 werd de laatste van de vier woongebouwen gerealiseerd, nu moet alleen nog de laatste hand worden gelegd aan de landschapsinrichting. Die laatste maakte grote indruk op de jury. De manier waarop de vier schijven en de ondergrondse parkeergarage zijn geïntegreerd in een groenzone met eilanden wordt knap gevonden, vooral doordat een subtiele leegte het resultaat is. Lof dus in eerste instantie voor opdrachtgever, supervisor en landschapsarchitect die oude kwaliteiten van het AUP hebben herkend en gewaardeerd. Binnen het stedebouwkundig schema hebben de torens een betoverende werking. Daartoe dragen vooral het abstracte beeld, de statige eenvoud en bescheidenheid in de vormgeving en de rustige detaillering bij. Het project heeft alle kenmerken van een soort ‘hypermoderniteit’ en maakt daarnaast een metropolitane, op de toekomst gerichte indruk.”

Alle genomineerde projecten waren in een expositie bij ARCAM te zien en zijn opgenomen in de publicatie Amsterdamse Architectuur 2009-2010.