UITGESTELD Lezing Grensverkenningen 3 | Natuurinclusief bouwen


De grensverkenning-avonden zijn uitgesteld in verband met de richtlijnen van het RIVM vanwege het Coronavirus. In tegenstelling tot eerdere berichten wordt dit programma niet geannuleerd, maar zijn we op zoek naar nieuwe data.

Ticketkopers krijgen bericht via e-mail.

‘De donkere stad’, tekening door Jan Cleijne 2019 voor Studio Monnik als onderdeel onderdeel van het programma rondom de tentoonstelling I See That I See What You Don’t See

De stadsranden zijn weer in de picture. In een reeks van vier lezingenavonden op vier locaties in Amsterdam onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen die onder druk staan door de almaar verdichtende stad. 

In de derde grensverkenning richten we ons op de natuur. Hoe meer je naar de standsrand trekt, hoe meer groen je er (meestal) vindt. De stedeling maakt hier vaak dankbaar gebruik van, komt er tot rust en laadt hier op. Het groen is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor andere soorten die in onze stad leven. Hoe kunnen we het groen meer de stad in trekken en zo ook de grens ‘verzachten’? Tijdens deze avond gaan we er dieper op in. We belichten de rol die microbiologie, biomimicry en mini-habitats kunnen spelen, en we besteden aandacht aan biosferen waarin mens, dier en plant samenleven.

Programma en sprekers

Nature Inclusive Design – Mathias Lehner
Mathias Lehner, architect en research director van Next City verzamelde samen met Maike van Stiphout succesvolle ontwerpvoorbeelden van natuurinclusief ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelen zij nieuwe oplossingen, met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten.

Biomimicry – Lydia Fraaije
Architect Lydia Fraaije maakt genetische architectuur. Door het nauwkeurig bestuderen van de natuur wordt het mogelijk alles in balans en binnen een ecosysteem te ontwerpen. Het belangrijkste is dat de architectuur op zoveel mogelijk aspecten past in zijn fysieke, sociale en natuurlijke omgeving. Zo kan architectuur functioneren als organisme.

Studio Monnik – Edwin Gardner
Edwin Gardner specialiseert zich als een van de oprichters van Monnik in technologische ontwikkelingen en de manier waarop deze de maatschappij beïnvloeden, van ruimtelijke inrichting tot social engineering. Voor Grensverkenningen 3 richt hij zich op De Donkere Stad, waar mens, dier en natuur samen kunnen leven.

Na de presentaties is er ruimte voor debat en gesprek.

Grensverkenning 3 over natuurinclusief bouwen is in samenwerking ontstaan met het Van Eesteren Museum. 

Grensverkenningen 3
Datum
: 31 maart 2020
Tijd: 20.00 – 22.00 uur | 19.45 uur inloop
Locatie: Van Eesteren Museum, Noordzijde 31, 1064 GV Amsterdam
Ticketprijs: Regulier €12,50 | Stadspas/Studentenpas €6,25
Passe-partout voor de reeks van vier Grensverkenningen: Regulier €45,- | Stadspas/Studentenpas €25,-
Voertaal: Nederlands

Dit lezingenprogramma is onderdeel van de ontwerpstudie ‘Het stadsranden-lab’. In de eerste helft van 2020 gaan vijf ontwerpteams op zoek naar nieuw typologieën voor de stadsranden, waarbij Amsterdam als testcase dient.

De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam en de Hogeschool Utrecht werken mee als kennispartners. Van Eesteren Museum werkt mee in randprogrammering. 

 


Gerelateerd

Kroniek Grensverkenning 1: Hoe grenzeloos kan je zijn?

Nieuws

Hoe grenzeloos kan je zijn? Lees nu het kroniek van de filosofische grensverkenning.

Lezing Grensverkenningen 1 | Een grens is (g)een grens

03 mrt 2020 : Archief : Nieuws

Wat zijn filosofisch-wetenschappelijke eigenschappen van een grens? Laat je inspireren door de Joodse religie, de Afrikaanse filosofie en diverse...

UITGESTELD Lezing Grensverkenningen 2 | De economische en ruimtelijke waarde van de stadsrand

17 mrt 2020 : Agenda : Event : Nieuws

Welke krachten spelen er in de zone tussen stad en land? Tijdens deze grensverkenning agenderen we de praktische kant...

Maak kennis met de ontwerpers van de stadsrand Amsterdam!

Nieuws

Dit zijn de mensen die de stadsranden van Amsterdam gaan onderzoeken!

UITGESTELD Lezing Grensverkenningen 4 + Declaratie van de Stadsrand

07 apr 2020 : Agenda : Event : Nieuws

Tijdens de laatste Grensverkenningen presenteren de ontwerpteams van het Stadsranden-lab de echte stadsrand van Amsterdam!

Grensverkenningen | Lezingenprogramma

03 mrt 2020 - 07 apr 2020 : Nieuws

In een reeks lezingenavonden onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen.

Jaarprogramma 2020 | Het stadsranden-lab

Nieuws : Tips

Nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad. Een iniatief van ARCAM en BNA Onderzoek

Open Call Ontwerpers | Het Stadsranden-lab

Nieuws

Het stadsranden-lab, een initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek, gaat in de eerste helft van 2020 op zoek naar...

Informatiebijeenkomst Het Stadsranden-lab

17 jan 2020 : Archief : Nieuws

Wil je weten of de ontwerpstudie Het Stadsranden-lab iets voor je is? Kom dan naar de informatiebijeenkomst.