Livecast Grensverkenningen 3 | Natuurinclusief bouwen


‘De donkere stad’, tekening door Jan Cleijne 2019 voor Studio Monnik als onderdeel onderdeel van het programma rondom de tentoonstelling I See That I See What You Don’t See

De stadsranden zijn weer in de picture. In een reeks van drie lezingenavonden onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen die onder druk staan door de almaar verdichtende stad. 

In de derde grensverkenning richten we ons op de natuur. Hoe meer je naar de standsrand trekt, hoe meer groen je er (meestal) vindt. De stedeling maakt hier vaak dankbaar gebruik van, komt er tot rust en laadt hier op. Het groen is niet alleen goed voor de mens, maar ook voor andere soorten die in onze stad leven. Hoe kunnen we het groen meer de stad in trekken en zo ook de grens ‘verzachten’? Tijdens deze avond gaan we er dieper op in. We belichten de rol die microbiologie, biomimicry en mini-habitats kunnen spelen, en we besteden aandacht aan biosferen waarin mens, dier en plant samenleven.

Programma en sprekers

Nature Inclusive Design – Maike van Stiphout
Maike van Stiphout verzameld met haar onderzoeksplatform nextcity succesvolle ontwerpvoorbeelden van natuurinclusief ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelt zij nieuwe oplossingen, met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten. Deze zijn gebundeld in de publicatie ‘First guide to nature inclusive design’.

Biomimicry – Lydia Fraaije
Architect Lydia Fraaije maakt genetische architectuur. Door het nauwkeurig bestuderen van de natuur wordt het mogelijk alles in balans en binnen een ecosysteem te ontwerpen. Het belangrijkste is dat de architectuur op zoveel mogelijk aspecten past in zijn fysieke, sociale en natuurlijke omgeving. Zo kan architectuur functioneren als organisme.

Studio Monnik – Edwin Gardner
Edwin Gardner specialiseert zich als een van de oprichters van Monnik in technologische ontwikkelingen en de manier waarop deze de maatschappij beïnvloeden, van ruimtelijke inrichting tot social engineering. Voor Grensverkenningen 3 richt hij zich op De Donkere Stad, waar mens, dier en natuur samen kunnen leven.

Via een Zoom-kanaal is er ruimte voor vragen aan de sprekers.

Grensverkenningen 3
Datum: 24 juni 2020
Tijd: 18:30 – 19:30 uur
Livecast vanuit Pakhuis de Zwijger. Meld je aan >
Voertaal: Nederlands

Grensverkenning 3 over natuurinclusief bouwen is in samenwerking ontstaan met het Van Eesteren Museum. 

Dit lezingenprogramma is onderdeel van de ontwerpstudie ‘Het stadsranden-lab’. In de eerste helft van 2020 gaan vijf ontwerpteams op zoek naar nieuw typologieën voor de stadsranden, waarbij Amsterdam als testcase dient.

De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam en de Hogeschool Utrecht werken mee als kennispartners. Van Eesteren Museum werkt mee in randprogrammering. 

 


Gerelateerd

Dag van de Stadsrand

Agenda : Event : Nieuws

Vijf uur durende Dag van de Stadsrand vanuit Pakhuis de Zwijger.

Kronieken van Het Stadsranden-lab

Nieuws

De stadsranden zijn weer in the picture. In een tijdsgewricht waarin het bouwen binnenstedelijk moet gebeuren om de landschappen...

Hoe zien de echte stadsgrenzen van Amsterdam eruit?

Nieuws

Volg de randen van de stad met je eigen ogen en doe in acht minuten een rondje Amsterdam!

Livecast Grensverkenningen 2 | De economische en ruimtelijke waarde van de stadsrand

11 jun 2020 : Archief : Nieuws

Welke krachten spelen er in de zone tussen stad en land? Tijdens deze grensverkenning agenderen we de praktische kant...

Eerste anaylse van de Amsterdamse stadsranden

Nieuws

Waar zijn de ontwerpteams van Het Stadsranden-lab in hun onderzoek?

Lezing Grensverkenningen 1 | Een grens is (g)een grens

03 mrt 2020 : Archief : Nieuws

Wat zijn filosofisch-wetenschappelijke eigenschappen van een grens? Laat je inspireren door de Joodse religie, de Afrikaanse filosofie en diverse...

Maak kennis met de ontwerpers van de stadsrand Amsterdam!

Nieuws

Dit zijn de mensen die de stadsranden van Amsterdam gaan onderzoeken!

Grensverkenningen | Lezingenprogramma

03 mrt 2020 - 24 jun 2020 : Archief : Nieuws

In een reeks lezingenavonden onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen.

Jaarprogramma 2020 | Het stadsranden-lab

Nieuws : Tips

Nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad. Een iniatief van ARCAM en BNA Onderzoek

Open Call Ontwerpers | Het Stadsranden-lab

Nieuws

Het stadsranden-lab, een initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek, gaat in de eerste helft van 2020 op zoek naar...

Informatiebijeenkomst Het Stadsranden-lab

17 jan 2020 : Archief : Nieuws

Wil je weten of de ontwerpstudie Het Stadsranden-lab iets voor je is? Kom dan naar de informatiebijeenkomst.