UITGESTELD Lezing Grensverkenningen 4 + Declaratie van de Stadsrand


Onderzoeksgebieden voor de stadsranden van Amsterdam, via BNA Onderzoek

De grensverkenning-avonden zijn uitgesteld in verband met de richtlijnen van het RIVM vanwege het Coronavirus. In tegenstelling tot eerdere berichten wordt dit programma niet geannuleerd, maar zijn we op zoek naar nieuwe data.

Ticketkopers krijgen bericht via e-mail.

Amsterdam kent officiële gemeentegrenzen, maar waar houdt de stad precies op en begint het ‘buitengebied’? De stad houdt immers pas op als het landschap begint? In een lezingenreeks onderzoeken ARCAM en BNA Onderzoek de randen van Amsterdam. Tijdens de slotbijeenkomst in De Balie reflecteren we op wat een grens kan zijn en presenteren vijf architectenteams de nieuwe stadsgrenzen van Amsterdam.

Amsterdam groeit, maar breidt niet verder uit. En dus staan de stadsgrenzen, de plek waar landschap en bebouwing elkaar ontmoeten, onder druk. Waar loopt de stadsgrens, hoe zien de grenzen van Amsterdam eruit en hoe zouden ze eruit moeten zien? Architect Lyongo Juliana, kunstenaar Charlie Koolhaas en ondernemer Jeroen Lokerse delen hun visies op grenzen, randen, groene en rode gebieden, en de toekomst van de stad. Vijf architectenteams die ieder een stadsrand hebben onderzocht, presenteren de uitkomsten van hun onderzoek. Samen met het publiek verkennen we de nieuwe grenzen van Amsterdam.

Met:

Ondernemer Jeroen Lokerse (CEO Cushman & Wakefield, vastgoed) stelt dat Amsterdam  te krampachtig vasthoudt aan de formele stadsgrenzen, terwijl de stedelijke dynamiek los staat van gemeentegrenzen. Waar zouden de grenzen van Amsterdam volgens hem moeten liggen?

Architect Lyongo Juliana is PARTNER BIJ oz Architect en Architect in Residence bij ARCAM. Hij stelt dat het gebruik van groen cultureel bepaald is, en dus niet overal in Amsterdam hetzelfde is. Hoe waarderen en ontwerpen we groen dat aansluit bij verschillende behoeften van bewoners?

Socioloog, schrijver en beeldend kunstenaar Charlie Koolhaas schreef het boek City Lust waarin ze laat zien hoe een mondiale economie metropolen als Londen en Dubai heeft veranderd. Als stedelijke gemeenschappen zich niets aantrekken van fysieke grenzen, hoe kunnen we daar dan beter op ontwerpen? (Engelstalig)

In het kader van het stadsranden-lab presenteren vijf multidisciplinaire ontwerpteams onder leiding van Unstudio, M3H, Harvey Otten, Dutch Architect en ANA, die ieder een eigen grensgebied kregen toegewezen, hun eerste bevindingen. Hoe zien de echte stadsgrenzen van Amsterdam eruit?

Grensverkenningen 4
Datum: 7 april 2020
Tijd:
19.00 – 22.00 uur | 18.45 uur inloop
Locatie:
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam
Ticketprijs: Regulier €12,50 | Stadspas €6,25
Passe-partout voor de reeks van vier Grensverkenningen:
Regulier €45,- | Stadspas €25,-
Voertaal:
Nederlands

Dit lezingenprogramma is onderdeel van de ontwerpstudie ‘Het stadsranden-lab’. In de eerste helft van 2020 gaan vijf ontwerpteams op zoek naar nieuw typologieën voor de stadsranden, waarbij Amsterdam als testcase dient.

De ontwerpstudie ‘Stadsranden-lab’ is een gezamenlijk initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek en wordt ondersteund door de gemeente Amsterdam en Ymere en mede gefinancierd uit de Toeslag voor Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) van het ministerie van Economische Zaken. De Hogeschool van Amsterdam, de Academie van Bouwkunst Amsterdam, de Hogeschool Utrecht en het Van Eesteren Museum werken mee als kennispartners.


Gerelateerd

Kroniek Grensverkenning 1: Hoe grenzeloos kan je zijn?

Nieuws

Hoe grenzeloos kan je zijn? Lees nu het kroniek van de filosofische grensverkenning.

Lezing Grensverkenningen 1 | Een grens is (g)een grens

03 mrt 2020 : Archief : Nieuws

Wat zijn filosofisch-wetenschappelijke eigenschappen van een grens? Laat je inspireren door de Joodse religie, de Afrikaanse filosofie en diverse...

UITGESTELD Lezing Grensverkenningen 2 | De economische en ruimtelijke waarde van de stadsrand

17 mrt 2020 : Agenda : Event : Nieuws

Welke krachten spelen er in de zone tussen stad en land? Tijdens deze grensverkenning agenderen we de praktische kant...

Maak kennis met de ontwerpers van de stadsrand Amsterdam!

Nieuws

Dit zijn de mensen die de stadsranden van Amsterdam gaan onderzoeken!

UITGESTELD Lezing Grensverkenningen 3 | Natuurinclusief bouwen

31 mrt 2020 : Agenda : Event : Nieuws

Welke rol speelt microbiologie, biomimicry en mini-habitats bij het vergroenen van gebouwen om het landschap dieper de stad in...

Grensverkenningen | Lezingenprogramma

03 mrt 2020 - 07 apr 2020 : Nieuws

In een reeks lezingenavonden onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen.

Jaarprogramma 2020 | Het stadsranden-lab

Nieuws : Tips

Nieuwe typologieën voor de kreukelzones van de stad. Een iniatief van ARCAM en BNA Onderzoek

Open Call Ontwerpers | Het Stadsranden-lab

Nieuws

Het stadsranden-lab, een initiatief van ARCAM en BNA Onderzoek, gaat in de eerste helft van 2020 op zoek naar...

Informatiebijeenkomst Het Stadsranden-lab

17 jan 2020 : Archief : Nieuws

Wil je weten of de ontwerpstudie Het Stadsranden-lab iets voor je is? Kom dan naar de informatiebijeenkomst.