Hartenlust


 
Domela Nieuwenhuisstraat 5-49
Zuidwestkwadrant
Amsterdam
Andre Kempe, Oliver Thill, Teun van der Meulen
Atelier Kempe Thill architects and planners
Stadgenoot i.s.m. Delta Forte
Smit's Bouwbedrijf SBB
Tram 1, 17, stop Hoekenes
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2007-03-01
2008-02-01
Wonen
 

‘Etalagewoningen’

Tussen de Pieter Calandlaan en het Jan van Zutphenplantsoen is al goed te zien waartoe de vernieuwing van Stadsdeel Osdorp leidt. Nabij oude en nieuwe baksteenarchitectuur is ook een rij eengezinswoningen verrezen die sterk contrasteert met wat in de directe omgeving staat.

De 23 lichte, witte woningen worden wel getypeerd als drive-in woningen. Het parkeren is inpandig opgelost, via een straat onder opgetilde terrassen aan de achterzijde. Naast de parkeerruimte wordt op de begane grond gekookt en gegeten met zicht op de voortuin. Dit kan dankzij wat misschien wel de belangrijkste karakteristiek van de woningen vormt. De zeer diepe en tegelijk smalle woningen hebben royale raampartijen aan de straatzijde. Dit komt de lichtinval ten goede maar betekent ook dat visuele afscherming tussen binnen en buiten daar vrijwel ontbreekt. Om die reden wordt wel van ‘etalagewoningen’ gesproken.

De woonkeuken staat via een vide in direct contact met de woonkamer met terras op de eerste verdieping. Op de tweede verdieping bevinden zich de slaapkamers.

Bij het ontwerp is om economische redenen veelal van het gangbare afgeweken. Door smalle woningen te bouwen werd de beschikbare grond optimaal benut. Duur ondergronds parkeren is vermeden. Op inventieve wijze is gebruik gemaakt van goedkoop materiaal, waarbij vervolgens eenheid in het uiterlijk is verkregen door alle bouwdelen in dezelfde kleur te spuiten. In de woningen zelf wordt geen ruimte verspild, gangen ontbreken, de voordeur is een schuifdeur. (ARCAM)