Havenmeester (Blok 42b)


 
Krijn Taconiskade 2-220 e.o.
Haveneiland Oost, IJburg
Amsterdam
Marjan van der Waals, Harald Advokaat
Van der Waals/Zeinstra architekten
Lingotto Vastgoed, Amvest
Ballast Nedam Noordwest
Tram 26, stop IJburg
2005
2007-09-01
Voorziening, Wonen

Torens en luchtstraten

Blok 42b is een groot appartementenblok aan de haven op Haveneiland Oost, nabij de toekomstige noordelijke uitbreiding van IJburg. Op een plint, bestaande uit een parkeergarage met daarop een volume van twee lagen, zijn zes torens gebouwd, drie aan de haven en drie aan de straat erachter.

Onderin de plint bevinden zich een fitnesscentrum, een café-restaurant en een aantal kleine bedrijfsruimten. Op de eerste verdieping zijn 48 jongerenwoningen gesitueerd. Op de tweede verdieping, waarop de torens gebouwd zijn, zijn de appartementen ontsloten via een houten dek. Hier zijn tussen de torens daktuinen aangelegd. De torens zijn zo gesitueerd dat alle woningen zicht op het water hebben en optimaal profiteren van het zonlicht.

Per verdieping zijn er twee appartementen, die beide aan drie kanten uitzicht hebben. De plattegrond ervan doet denken aan die van twee-onder-een-kap-woningen. De meeste woningen hebben een inpandige serre, de penthouses op de zevende verdieping profiteren van grote dakterrassen. Ontsloten worden de appartementen via een breed dek dat onderdeel is van tussen de torens opgehangen ‘luchtstraten’. Doordat deze alle individuele woningen verbinden, vormen deze luchtstraten, opgenomen in roestrode staalskeletten, tezamen de ruggengraat van het complex. In de loop der tijd zal een kleurverwantschap ontstaan met de twee lift- en leidingschachten, want aan het beton hiervan is ijzerslijpsel toegevoegd dat gaandeweg een roetkleurig patroon zal doen ontstaan. (ARCAM/YK)