HES


 
Fraijlemaborg 133
Centrumgebied ArenA
Amsterdam
Joost Ector
Hoogstad Architecten
Hevo Bouwmanagement
Metro 50 en 54
2004
Onderwijs
 

Hogeschool voor Economische Studies

De Hogeschool voor Economische Studies (HES) is gebouwd nabij Centrum Zuidoost, vlakbij de ArenA Boulevard en Station Bijlmer. Temidden van de hoekige kantoorgebouwen vormt het gebouw met zijn afgeronde vorm een uitzondering.

De HES was voorheen gevestigd in verschillende gebouwen, verspreid over de binnenstad van Amsterdam. Uit efficiencyoverwegingen werd ervoor gekozen alles weer onder een dak te brengen, in een herkenbaar en prettig gebouw.

Het gebouw is nadrukkelijk vormgegeven als een eenheid en heeft een compacte vorm, geƫnspireerd op een Egyptisch beeld van een nijlpaard. Het gebouw keert zich aan de noordzijde met een lange, strakke gevelwand af van de drukke straat en opent zich met een gebogen, glazen gevelvlak naar de zuidwest-zijde, waar zich een plein bevindt. Hier bevindt zich ook de belangrijkste toegang tot het gebouw.

In het ontwerp voor het interieur is geprobeerd om verschillende factoren die het leven van studenten markeren te combineren, zoals onzekerheid, spanning en avontuur. Ruimtelijk is dit vertaald in een aaneenschakeling van verschillende plekken die steeds voor een verrassend effect moeten zorgen. Zo zijn er naast de gebruikelijke lesruimtes veel ontmoetingsplekken en facilitaire ruimtes gecreƫerd en zorgen vides voor afwisselende ervaringen in het gebouw. De indeling is zo flexibel mogelijk gehouden. Beneden bevinden zich de entree, de mediatheek en vier collegezalen, de meeste met een dubbele verdiepingshoogte. Op de begane grond bevindt zich een grote vide met daaromheen diverse voorzieningen gegroepeerd zoals een open leercentrum, een audiovisuele dienst, een copyshop en een dictatenverkoop. Aan de zuidoostzijde bevindt zich in het gebouw op de eerste verdieping een enorme serre die tot het dak doorloopt en geschikt is voor grote bijeenkomsten zoals diploma-uitreikingen. (ARCAM/BU)