Het 4e Gymnasium


 
Archangelweg 4
Houthavens
Amsterdam
Paul de Ruiter & Noud Paes
Gemeente Amsterdam
Dura Vermeer
Van Rossum
Bus 22, 48, 748
2016-06-01
Onderwijs
 

Houthavens
De Houthavens hebben jarenlang een industriële rol vervuld in Amsterdam. De komende jaren zal deze buurt transformeren in een energieneutrale, levendige stadswijk met verschillende eilanden en een grote diversiteit aan gebouwen en bewoners. De vorm van de toekomstige wijk (een stelsel van pieren waarop wordt gewoond), impliceert een confrontatie met de haven en de daaraan verbonden hinderwetbepalingen. Mede hierdoor is het proces in de loop der jaren vertraagd en konden delen van het gebied bestemd worden voor tijdelijk gebruik. Zo realiseerde hvdn architecten er in 2008, binnen een jaar, een schoolgebouw voor Het 4e Gymnasium. Dit tijdelijke gebouw, ontworpen door hvdn architecten (nu Studioninedots), is inmiddels vervangen door een energieneutraal schoolgebouw, ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Deze school biedt onderwijs aan 800 leerlingen en dient tegelijkertijd als een entree voor het nieuwe stadsdeel.

Het 4e Gymnasium
De gevel van het 4e Gymnasium is opgebouwd uit verschillende geel-, oranje- en roodkleurige korrels. Het gebouw is onderverdeeld in drie horizontale zones. In de plint bevinden zich de entree en het openbaar programma, de les- en werkruimten zijn verdeeld over de eerste en tweede verdieping. De bovenste verdieping is herkenbaar aan de aluminium invulling in de gevel. Deze verdieping biedt ruimte aan twee volwaardige sportzalen en een groot dakterras. Door een aparte opgang kunnen de sportzalen ook buiten schooltijd door sportverenigingen en buurtbewoners worden gebruikt. De zuidzijde biedt een ingang naar de halfverdiepte fietsenstalling. Via de hoofdentree aan het schoolplein wordt het hart van het gebouw bereikt: het atrium. Hier is ruimte voor ontmoetingen en interactie, maar de ruimte kan na wat kleine aanpassingen ook fungeren als theater. In het atrium ‘hangen’ verschillende leerpleinen – waar leerlingen zelfstandig kunnen werken – en balkons die als loungeplekken dienst doen. Deze leerpleinen zijn via de gangen verbonden met de lokalen; door het openen van een schuifpui kan het lokaal uitgebreid worden met het leerplein tot een breed studielandschap.

Het 4e Gymnasium is een moderne school, waarbij het accent ligt op kunstzinnige en culturele vorming. Naast het gebruikelijke curriculum kunnen vakken als film, drama, schilder- en tekenkunst gevolgd worden. Om deze vakken mogelijk te maken, zijn er naast reguliere leslokalen een atelier, een filmzaal, een theater en een laboratorium aanwezig.

Het gebouw is aangesloten op de warmtelevering in de Houthavens en is er betonkernactivering toegepast. Het complex is geïsoleerd met drievoudig glas en er wordt elektriciteit opgewekt op het dak door PV-cellen.