Het Bovenland


 
Akersluis 1, Amsterdam
Amsterdam
Alberts & Van Huut
2011
Onderwijs

Aan de Akersluis in Nieuw-West, op een steenworp afstand van de Molen van Sloten, ligt basisschool Het Bovenland. De school is een ontwerp van architectenbureau Alberts & Van Huut, dat werkt in een organische stijl en onder meer bekend is van het markante ING-kantoor in Zuidoost.

Organische vormgeving
Het architectenbureau Alberts & Van Huut ontwerpt volgens de ideeën van het organische bouwen. Volgens de aanhangers draait het daarin niet om stijlkenmerken maar om een ontwerpinstelling. Zo moet een gebouw niet alleen functioneel zijn, maar ook een gevoel oproepen en iets verbeelden. Bij het ontwerp voor Het Bovenland stond de belevingswereld van het kind centraal. De school kent daarom speelse vormen en er is gebruik gemaakt van een reeks regenboogkleuren. Het gebruik van zulke kleuren is een terugkerend fenomeen in de organische architectuur en de interieurs van Alberts & Van Huut.

Ecologische zone
Een ander uitgangspunt van de organische architectuur is dat de architect ernaar streeft om het ontwerp zoveel mogelijk te laten samenvallen met zijn omgeving. De inspiratie voor ontwerpen komt uit de natuur en de gebouwen moeten daarin passen. Het Bovenland ligt in een ecologische zone: ‘de Groene As’ die de natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude met elkaar verbindt. Voorafgaand aan de bouw van de school is er veel ophef geweest over het bouwen in een ecologische zone. Omdat het ontwerp voor de school zich – met organische vormen, groene gevels en sedumdaken – inpast in de omgeving, kon de bouw uiteindelijk toch doorgaan.

Brede school
Het ontwerp van Het Bovenland is niet alleen te herleiden tot zijn locatie in de ecologische zone maar houdt ook verband met de aard van de school. Het Bovenland is een brede school waarin verschillende functies worden gecombineerd. In het gebouw is niet alleen een basisschool gevestigd, maar er zijn ook een naschoolse opvang en peuterspeelzaal te vinden. In het midden van de school bevindt zich een multifunctioneel theater. Het geheel is zo ontworpen dat het gebouw in de toekomst ook voor andere functies kan worden gebruikt. Vanuit dat motief zijn bijvoorbeeld de klaslokalen ongewoon ruim opgezet. (Annabel Kamphuis/ARCAM)