Hilton Amsterdam


 
Apollolaan 138
Stadsdeel Zuid
Amsterdam
H.A. Maaskant
F.W. de Vlaming en H. Salm
Tram 16 (halte Lairessestraat/Emmastraat)
Marlies Buurman & Flora van Gaalen, Room Service, Amsterdam 2007, p.50-51.
1962
Leisure

Moderne bekroning van de Minervalaan

Het Hilton Amsterdam, het eerste internationale hotel van Nederland, werd in 1962 geopend door Z.K.H. Prins Bernhard en Conrad Hilton en stond met zijn Amerikaanse uitstraling direct in het middelpunt van de belangstelling. Het hotel vormt de noordelijke bekroning van de Minervalaan; een van de monumentale assen in het beroemde Plan Zuid van H.P. Berlage (1917).

Het had een drukke winkelstraat moeten worden, een wandelpromenade tussen twee prominente plekken, namelijk de Rijksacademie van Beeldende Kunsten en het Zuiderstation (nu Zuid/WTC). Na het besluit in 1922 om de academie elders te realiseren, lag het gebied op de kruising Apollollaan-Minervalaan lange tijd open. Pas veertig jaar later werd op deze plek aan het Noorder Amstelkanaal het Hilton Hotel gebouwd; een moderne verschijning tussen de hoofdzakelijk Amsterdamse School-architectuur in Zuid. De hoofdopzet van het hotel bestaat uit een lage onderbouw met voorzieningen en een beddenhuis erboven. Op de as van de Minervalaan is het gebouw geknikt en bevindt zich de entree. Intern werd alles georganiseerd volgens de filosofie van Hilton: er werd zoveel mogelijk gebruik gemaakt van gestandaardiseerde elementen, zoals identieke kamers, functionele werkruimtes en efficiƫnte verkeerscircuits. Deze werden gecombineerd met de unieke kenmerken van de plek. Zo werden de hotelgasten zo min mogelijk geconfronteerd met de organisatie achter de schermen en konden zij zich ongestoord amuseren, in dit geval bij een grote openhaard in de lobby.

In 1998 is het hotel grondig verbouwd. De buitenkant en de lobby werden onder handen genomen door Skidmore, Owings & Merrill (SOM). De kamers werden opnieuw ontworpen door ZZ&P Architecten en ingericht door Wilhelmine van Aerssen met stoffen, behang en meubelen van Nobilis uit Parijs. In 1998 ontving het hotel voor deze herinrichting de prestigieuze Hotel Design Excellence Award. Nieuw is het glazen paviljoen met uitzicht over de tuin en het water. (ARCAM/BU/FG)