Hoe is het nu met… Centrumeiland en Strandeiland 


‘Dit zijn de toekomstige wijken van Amsterdam’, kopte Het Parool in 2017. In dit artikel bracht de krant acht wijken in kaart: het Hamerkwartier, de Sluisbuurt, Havenstad, het Amstelkwartier, Bajes Kwartier, Centrumeiland/Middeneiland, het Marineterrein en Elzenhagen Zuid.  We zijn inmiddels drie jaar verder en er is veel gebeurd en veranderd in de stad. ARCAM is benieuwd wat er van de plannen terecht is gekomen. Welke projecten zijn er gerealiseerd in de wijken en wat gaat daar de komende jaren nog gebeuren? Kortom, hoe is het nu met de toekomstige wijken van Amsterdam!? Vandaag richten we onze aandacht op twee nieuwe IJburgse eilanden: Centrumeiland en Strandeiland. 

Zicht op Lolaland. Foto Joachim de Graaf

Water wordt woningbouw 
Dat er bij gebrek aan ruimte gewoon nieuw land uit het water wordt getoverd, is op zich niks nieuws. IJburg hoort bij een lange Amsterdamse traditie van land maken op het water. Het idee voor een dergelijke stadsuitbreiding op het IJmeer was er al in 1965 toen architecten van den Broek en Bakema het zogeheten “Plan Pampus” indiende, dat ruimte moest bieden aan 350.000 Amsterdammers. Dat plan ging niet door, maar wel besloot de gemeente Amsterdam over te gaan op de realisatie van IJburg. De eerste fase van IJburg, waar Haveneiland en Steigereiland onder vallen, is af.  Nu is de tweede fase aan de beurt. 

Beeld: visual Centrumeiland © Gemeente Amsterdam

Centrumeiland
De tweede fase ging van start met de aanleg van Centrumeiland. In 2014 was het eiland helemaal opgespoten en vier jaar later kon worden gestart met de bouw van de 1300 woningen die op het eiland komen te staan. De komende jaren zullen er dus veel interessante projecten en woningen worden opgeleverd. Naast woningbouw, is er op Centrumeiland genoeg ruimte voor recreatie met veel groen, speelplaatsen voor kinderen en andere recreatieplekken.  

Voor de bouw van de woningen is gekozen voor een bijzonder uitgangspunt: 70 procent van woningen bestaat uit zelfbouw. Daarmee wordt het de grootste nieuwe zelfbouwlocatie van de stad. In 2017 ging de verkoop van de kavels van startIn lijn met het duurzaamheidsbeleid wordt Centrumeiland de eerste energieneutrale en rainproof wijk van Amsterdam.  

Huize Potteneters naar ontwerp van architect én bewoner Harvey Otten, aannemer Hooijberg bv. Foto Pieter Meier van Zeebeen

Eerste bewoners
Inmiddels bewonen zo’n vijf gezinnen het eiland die, gewekt door heipalen, met eigen ogen kunnen aanschouwen hoe een een buurt wordt gevormd en karakter krijgt met zo’n grote diversiteit aan zelfbouw. Architect Harvey Otten is één van de pioniers, en heeft zijn eigen zelfbouwwoning, Huize Potteneters, ontworpen als een drie-in-één-huis, met ouders en bijna volwassen kinderen die ieder hun eigen verdieping hebben gekregen. Opvallend is de gevel met de versprongen aluminium kozijnen dat werkt als een glazen gordijn dat afstand schept tussen de bewoners binnen en de voorbijgangers op straat. 

Strandeiland en LolaLand. Foto Joachim de Graaf

Strandeiland
In het Parool-artikel uit 2017 is er nog sprake van twee aparte eilanden, Middeneiland en Strandeiland. Inmiddels zijn deze twee samengevoegd tot Strandeiland. Buiten het hoofdkwartier van Lolaland is het eiland nu slechts een grote lege zandvlakte. Toch komen hier maar liefst 8000 woningen te staan, verdeeld over twee buurten: de Muiderbuurt en de Pampusbuurt. Deze twee buurten zijn op hun beurt weer onderverdeeld in verschillende wijkjes die allemaal een eigen functie hebben. Zo wordt de “Havenkom” een bruisend centrum met barretjes, winkels en cultuur en wordt de “Makerskade een wijkje dat vooral de functie als werkgebied heeft.  

Het stedenbouwkundig plan voor het Strandeiland is ontwikkeld door de gemeente Amsterdam, MecanooFARO architecten en DELVA Landscape Architecture Urbanism. Net als Centrumeiland is bij Strandeiland het uitgangspunt energieneutraal. Wel ligt de dichtheid van de bouw lager, waardoor er meer ruimte is voor groen en recreatie. In 2023 start de bouw van de woningen in de Muiderbuurt waarvan de eersten in 2025 worden opgeleverd. In 2025/2026 start de bouw van de Pampusbuurt.  

Beeld: natuur Buiteneiland © Gemeente Amsterdam

Buiteneiland
Na Centrumeiland en Strandeiland is IJburg bijna af. Er rest dan nog één eiland, namelijk BuiteneilandDit eiland wordt gemaakt met de grond die vrijkomt bij werkzaamheden die elders in de stad plaatsvinden. Het sluitstuk van IJburg wordt een uniek eiland met een groen natuurlijk karakter waar ruimte is voor sport, recreatie en cultuur voor heel Amsterdam en een beperkt woonprogramma van maximaal 500 woningen. De ontwikkeling start in 2023 en duurt naar verwachting 20 tot 25 jaar.  

Beeld: schets uit 2015 van IJburg

Meerwoningen!
De vorming van het nieuwe stuk Amsterdam in het IJmeer is dus in volle gang. De nieuwe IJburgse eilanden bieden de ruimte die Amsterdam hard nodig heeft om meer woningen te bouwen. De buurten die uit het water oprijzen, zullen de bewoners een unieke combinatie geven van stedelijke sfeer en een natuurlijke omgeving. Op Centrumeiland is de bouw al begonnen en daar is dus al snel nieuwe architectuur te bewonderen. Kan je toch niet wachten Centrumeiland eerder te zien? Dan kan dat, zij het in het klein, bij de tentoonstelling EndLESS Amsterdam in ARCAM waar de maquette zal worden getoond.  


Gerelateerd

Hoe is het nu met… Elzenhagen Zuid

Nieuws

In de laatste 'Hoe is het nu met...' nemen we een kijkje in een wijk diep in Amsterdam-Noord.

Hoe is het nu met… Het Marineterrein

Nieuws

Duik in het verleden, het heden en de toekomst van het omstreden Marineterrein.

Hoe is het nu met… het Bajes Kwartier

Nieuws : Tips

En leer meer over de ontwikkelingen van deze wijk op het voormalige gevangenisterrein!

Hoe is het nu met… het Amstelkwartier

Nieuws : Tips

Een duurzame stadswijk die steeds meer vorm krijgt.

Hoe is het nu met… Haven-Stad?

Nieuws : Tips

Wat komt er terecht van de grootse plannen voor Haven-Stad?

Hoe is het nu met… De Sluisbuurt?

Nieuws : Tips

Hoe staat het ervoor met de toekomstige hoogbouwwijk van Amsterdam?

Hoe is het nu met… het Hamerkwartier?  

Nieuws : Tips

Hoe is het nu met de 'toekomstige wijken' van Amsterdam? ARCAM zoekt het uit!