Hoe is het nu met…

Het Amstelkwartier

20.10.20 Arcam

‘Dit zijn de toekomstige wijken van Amsterdam’, kopte Het Parool in 2017. In dit artikel bracht de krant acht wijken in kaart: het Hamerkwartier, de Sluisbuurt, Havenstad, het Amstelkwartier, Bajes Kwartier, Centrumeiland/Middeneiland, het Marineterrein en Elzenhagen Zuid.

We zijn inmiddels drie jaar verder en er is veel gebeurd en veranderd in de stad. ARCAM is benieuwd wat er van de plannen terecht is gekomen. Welke projecten zijn er gerealiseerd in de wijken en wat gaat daar de komende jaren nog gebeuren? Kortom, hoe is het nu met de toekomstige wijken van Amsterdam!? Deze week kijken we naar een wijk die grotendeels al gerealiseerd is en steeds populairder wordt: het Amstelkwartier.

Het Amstelkwartier is een nieuwe stadswijk tussen de Spaklerweg en de Duivendrechtsevaart. De nieuwe woonwijk is om het voormalig Zuidergasterrein heen gebouwd en ligt in de bocht van de Amstel. Het Amstelkwartier krijgt uiteindelijk 3300 woningen die in 3 fases worden gebouwd. De eerste fase is zo goed als afgerond, de tweede fase is inmiddels in volle gang en de derde fase zal in 2023 van start gaan.  Zo wordt beoogd dat het Amstelkwartier in 2030 in volle glorie te aanschouwen is.

Ondanks dat er nog twee fases afgerond moeten worden, heeft het Amstelkwartier in de afgelopen jaren steeds meer kleur gekregen en valt er al ontzettend veel te zien. Het Postillion Hotel, de Kauwgomballenfabriek, het Waternet hoofdkantoor en Villa Mokum – zijn enkele voorbeelden van al wat er de laatste jaren is opgeleverd. Met onze Do It Yourself wandelingen loop je langs een aantal prachtige, hedendaagse architectuurprojecten in deze nieuwe stadswijk.

Zelfbouw en duurzaamheid
Een aantal projecten lichten we in het bijzonder uit, omdat ze kenmerkend zijn voor het vooruitstrevende karakter van het Amstelkwartier. De CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap) projecten, zoals bijvoorbeeld die aan park Somerlust, illustreren de groeiende trend van zelfbouw in de stad. Bij de Somerlust lofts (ruimtelijk concept van WE Architecten) zijn de bewoners zelf opdrachtgever van hun eigen woning geweest. Het gebouw bestaat mede daardoor uit vier verschillende ontwerpen die aan elkaar geschakeld zijn en zo een bijzondere eyecatcher vormen.

Een andere opvallende verschijning in het Amstelkwartier is het, door Paul de Ruiter Architects ontworpen QO-hotel. De hoteltoren werd enkele jaren geleden geopend en trok met name de aandacht vanwege de hoge duurzaamheidsambities. Het QO bevat namelijk veel duurzame features, zo ook in het ontwerp. De gevel van het hotel verandert continu. Dat komt door het ‘living building’ concept, waarbij bewegende panelen voor de ramen reageren op het buitenklimaat. Wanneer een gast de kamer verlaat, sluit het raam om zo een altijd comfortabele kamertemperatuur te behouden en om ervoor te zorgen dat er minder energie wordt verbruikt. Ondanks de vooruitstrevendheid van het project werd begin deze maand bekend dat de coronacrisis het QO-hotel de das om heeft gedaan.

Een groen kwartier
Het Amstelkwartier focust zich voornamelijk op woningbouw, maar ook de bereikbaarheid van het groen is van groot belang. Maart dit jaar werd bekend dat een nieuwe brug over de Duivendrechtsevaart het Amstelkwartier direct gaat verbinden met de ecologische stadsrand: de Amstelscheg. De brug wordt ontworpen door VenhoevenCS en moet naast haar verbindende functie ook als ontmoetingsplek gaan fungeren.

Naast de Amstelscheg is er ook groen in de wijk zelf te vinden. Het Amstelkwartier bezit het immens populaire park Somerlust. Sinds de zomer is de wijk nog een park rijker, namelijk het buurtpark Bella Vista. Het gloednieuwe park is om het voormalig Zuidergasterrein heen gerealiseerd en is ingericht om de biodiversiteit te verbeteren. Het wordt een soortenrijk park, waar veertig verschillende soorten bomen groeien. Door deze variatie heeft het park in alle jaargetijden een fraaie aanblik.

De toekomst van het Amstelkwartier
Wat valt er de komende jaren nog te verwachten in het Amstelkwartier? Niet alleen in de Sluisbuurt zorgt voor hoogbouw in de stad. Met de toekomstige woontorens HAUT (Team V Architectuur) en Elements (Koschuch Architects) zal ook het Amstelkwartier een serieuze bijdrage leveren aan de huidige hoogbouwtrend én blijft het tegelijkertijd haar eigentijdse en duurzame karakter behouden.

HAUT wordt een 73 meter hoge woontoren naar ontwerp van Team V en zal, zoals de naam al doet vermoeden, voornamelijk van hout uit duurzaam beheerbare bossen gemaakt worden. Ook bij dit project geldt wederom: duurzaamheid staat hoog op de agenda! Sterker nog, in 2018 behaalde HAUT als eerste woongebouw van Nederland de hoogste kwalificatie voor duurzaamheid: een BREEAM outstanding certificaat. Naar verwachting zullen de eerste woningen van HAUT medio 2021 opgeleverd worden.

HAUT is niet de enige toren die binnenkort de skyline van het Amstelkwartier gaat vullen. Ook 70 meter hoge woontoren Elements zal halverwege 2021 gebouwd worden. Het unieke van dit project is dat het ontwerp van Koschuch Architects volledig is gebaseerd op natuurlijke elementen. Aan de hand van onder andere de stand van de zon, daglichttoetreding, biodiversiteit en de invloed van de wind is, met behulp van databerekening, het meest optimale gebouw voor deze omgeving ontworpen.

Het Amstelkwartier is hard op weg om zich te ontwikkelen tot een volledige Amsterdamse stadswijk. De komende jaren zullen er steeds meer interessante projecten aan de wijk worden toegevoegd en zal er bovendien nog flink worden uitgebreid in de laatste twee fases. To be continued dus!

Website by HOAX Amsterdam