Hoe is het nu met… het Hamerkwartier?  


‘Dit zijn de toekomstige wijken van Amsterdam’, kopte Het Parool in 2017. In dit artikel bracht de krant acht wijken in kaart: het Hamerkwartier, de Sluisbuurt, Havenstad, het Amstelkwartier, Bajes Kwartier, Centrumeiland/Middeneilandhet Marineterrein en Elzenhagen Zuid.

We zijn inmiddels drie jaar verder en er is veel gebeurd en veranderd in de stad. ARCAM is benieuwd wat er van de plannen terecht is gekomen. Welke projecten zijn er gerealiseerd in de wijken en wat gaat daar de komende jaren nog gebeuren? Kortom, hoe is het nu met de toekomstige wijken van Amsterdam!? Deze week zoomen we in op het Hamerkwartier.  

Brouwerij Oedipus in Hamerkwartier © Jorn Zwart

Het Hamerkwartier is een wijk in Amsterdam Noord gesitueerd tussen de Vogelbuurt en de Albemarle fabriek. In de afgelopen jaren transformeerde het voormalig industrie en bedrijventerrein zich steeds meer tot een gegentrificeerde plek waar hippe horecazaken hun plekje wisten te bemachtigen. Hotel de Goudfazant en FC Hyena, maar ook brouwerij Oedipus vestigden zich afgelopen jaren in de wijk. Toch moeten al deze horeca-initiatieven gaan wijken voor de geplande 6700 woningen van het Hamerkwartier.  

In het artikel van het Parool staat dat de ontwikkeling van het kwartier begin 2020 zou starten. Woningen, winkels en bedrijven toveren volgens de plannen de buurt om tot nieuwe stadswijk, te bereiken met de gloednieuwe brug over het IJ. De plannen laten nog even een jaartje op zich wachten, want als je nu de website van Gemeente Amsterdam erbij pakt is de planning opgeschoven naar 2021. Ondanks dat er momenteel nog weinig nieuwbouw terug te zien is in de straten van het Hamerkwartier, is de ontwikkeling van de nieuwe wijk zeker al in gang gezet. 

North Orleans in Hamerkwartier

Zo is het veelbesproken ‘North Orleans’ een van de eerste architectonische smaakmakers in het huidige Hamerkwartier. Het ontwerp van SeARCH is geïnspireerd op de gelijknamige stad. Het appartementencomplex biedt ruimte voor 120 gemeubileerde studio’s van dertig vierkante meter rondom een gezamenlijke binnentuin. Tegelijkertijd geven de Corten-stalen balustrades het gebouw een industriële uitstraling die past bij de geschiedenis van de locatie. 

Naast woningbouw is er ook op andere vlakken te merken dat de ontwikkeling van een grootschalige woonwijk op komst is. Zo heeft Jumbo supermarkten slim ingespeeld op de plannen van de gemeente Amsterdam en enkele jaren geleden een megafoodmarket geopend in een voormalig scheepsbouwhal.

Hotel Holiday Inn Express in Hamerkwartier © Jorn Zwart

Ook op internationaal gebied wordt er veel potentie gezien in het Hamerkwartier. Enkele maanden geleden openden de hotelketen Holiday Inn Express hun grootste hotel van Europa in het HamerkwartierHet geelgoude ontwerp van Dedato ontwerpers en architecten bestaat uit twee torens van elk 45 meter hoog en is daarmee een opvallende toevoeging aan het gebied.  

Gemeente Amsterdam heeft onlangs bekend gemaakt dat de leegstaande Draka-fabriekterrein plaats gaat maken voor 1.700 nieuwe woningen, een basisschool en langs het IJ een brede, groene boulevard. Naast nieuwbouw, wordt ook de industriële architectuur bewaard door de voormalige bedrijfshallen te transformeren naar horecagelegenheden en winkels.

Het is duidelijk dat het Hamerkwartier nog aan de vooravond staat van een echt woon-werk- en leefgebied. De eerste stappen zijn al zichtbaar, maar in de komende jaren gaat het gebied zich pas echt ontwikkelen tot een van de nieuwe woonwijken van Amsterdam. Hopelijk valt er alweer meer te bewonderen over drie jaar, maar voor nu nog heel even afwachten!


Gerelateerd

Hoe is het nu met… Elzenhagen Zuid

Nieuws

In de laatste 'Hoe is het nu met...' nemen we een kijkje in een wijk diep in Amsterdam-Noord.

Hoe is het nu met… Het Marineterrein

Nieuws

Duik in het verleden, het heden en de toekomst van het omstreden Marineterrein.

Hoe is het nu met… Centrumeiland en Strandeiland 

Nieuws

Ontdek het nieuwe land van Amsterdam!

Hoe is het nu met… het Bajes Kwartier

Nieuws : Tips

En leer meer over de ontwikkelingen van deze wijk op het voormalige gevangenisterrein!

Hoe is het nu met… het Amstelkwartier

Nieuws : Tips

Een duurzame stadswijk die steeds meer vorm krijgt.

Hoe is het nu met… Haven-Stad?

Nieuws : Tips

Wat komt er terecht van de grootse plannen voor Haven-Stad?

Hoe is het nu met… De Sluisbuurt?

Nieuws : Tips

Hoe staat het ervoor met de toekomstige hoogbouwwijk van Amsterdam?