Hoofddorplein

J.J.B. Franswa, Joan Melchior van der Mey, 1929

Plan West

In de late jaren twintig en begin jaren dertig van de vorige eeuw kwam de Hoofddorppleinbuurt tot stand als onderdeel van Plan West. Dit grote uitbreidingsplan uit 1922 werd gerealiseerd op het grondgebied van de in 1921 geannexeerde gemeente Sloten. Het vierkante Hoofddorpplein, gebouwd in de periode 1927-1929, is een ruimtelijk middelpunt in het zuidelijke deel van dit plan, vergelijkbaar met het Mercatorplein in het noorden.

Joan Melchior van der Mey
Joan Melchior van der Mey (1878-1949) was als architect verantwoordelijk voor de bebouwing van het Hoofddorpplein en delen van de zeven straten die erop uitkomen. Hij was opgeleid door onder anderen Eduard Cuypers en had contact met Michel de Klerk en Piet Kramer, die bekend zijn geworden als belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School. Juist in het Scheepvaarthuis (1912-1916) dat Van der Mey aan de Prins Hendrikkade realiseerde, manifesteerde de Amsterdamse School zich voor het eerst.

Samenwerking Van der Mey en Franswa
Alle blokken aan het Hoofddorpplein zijn van de hand van Van der Mey, maar de ontwerpen van de blokken aan de noordzijde tussen de Haarlemmermeerstraat en Warmondstraat en aan de zuidzijde tussen de Aalsmeerweg en de Leimuidenstraat zijn ontstaan uit een samenwerking met J.J.B. Franswa (1898-1964).

Blokken
Het plein wordt afgebakend door in baksteen opgetrokken blokken die weliswaar verschillend zijn uitgevoerd, maar van opzet gelijk zijn. Alle vier zijn ze rechthoekig en symmetrisch, met lagere en smallere zijstukken. In de omliggende straten die door Van der Mey zijn ontworpen is deze symmetrie niet terug te vinden. Wie goed kijkt ziet dat de indeling van de oostelijke en westelijke gevels vooral verticaal is, terwijl deze bij de noordelijke en zuidelijke gevels juist meer horizontaal is.

Gesloopte toren
Waar aan drie van de vier zijden van het plein losse blokken zijn gebouwd, is dit aan de westzijde anders; hier loopt de bebouwing in één stuk door in de westelijke gevelwand aan de Aalsmeerweg. Een hoge toren markeerde hier oorspronkelijk het punt waar het plein overgaat in de straat, maar deze toren is in de jaren vijftig gesloopt.

Website by HOAX Amsterdam