Hoofdgebouw Vrije Universiteit


 
De Boelelaan 1105
Amsterdam
Architectengroep '69
Vereniging van Wetenschappelijk onderwijs op gereformeerde grondslag te Amsterdam
Metro 50-51
Wim Ruigrok & Eric Slot, Ons Amsterdam, april 2000, p. 119; Bouw, nr. 15, 14 april 1973.
1973
Kantoren
 

Universiteitsgebouw aan de Boelelaan

In 1960 werd aan een aantal architecten een meervoudige opdracht verleend voor het ontwerp van een hoofdgebouw voor de Vrije Universiteit. De Architectengroep ’69 verwierf de opdracht in 1963 en werkte zijn ontwerp verder uit. Het eindresultaat komt vrijwel geheel overeen met het oorspronkelijke plan.

In het gebouw, dat zestien verdiepingen telt, zijn zeven faculteiten, de bibliotheek en algemene diensten waaronder het bestuur gehuisvest. Direct achter de ingang aan de Boelelaan bevindt zich een centrale ontmoetingsruimte die zorgt voor contact tussen de afzonderlijke delen van het gebouw. In de aula op de eerste verdieping kunnen met gemak meer dan duizend mensen bijeenkomen.

Het aantal arbeidsuren dat aan de bouw van dit plan besteed kon worden, moest destijds drastisch worden beperkt. Deze beperking heeft directe invloed gehad op de vormgeving en de materiaalkeuze. Het resultaat is een zeer groot betonnen gebouw met een grote uniformiteit, dat al snel het predikaat ‘somber’ kreeg. In een poging om van dit stempel af te komen, hebben Mieke Poot en Anouk Dekkers van O III architecten in 2000 een nieuwe hoofdingang ontworpen. De betonplaten in de onderste helft van de voor- en zijgevels van het gebouw zijn hier vervangen door glas, waardoor dit deel van het gebouw vrijwel geheel doorzichtig is geworden. Daarnaast zijn materialen als koper, hout en zwart en wit email gebruikt om het betonnen gebouw een beetje warmte geven. (ARCAM/JR)