Hoofdkantoor Het Oosten


 
Sarphatistraat
Amsterdam
Steven Holl
Woningcorporatie Het Oosten
Tram 7-10
Olv Klijn, Joks Janssen, 'Een oplichtende spons', de Architect juli-augustus 2000, p.52-56.
2000
Kantoren
 

Hoofdkantoor woningcorporatie Het Oosten

Het voormalige Rijksmagazijn van Geneesmiddelen aan de Sarphatistraat is naar een ontwerp van de Amerikaanse architect Steven Holl gerestaureerd en uitgebreid om dienst te kunnen doen als hoofdkantoor van Woningcorporatie Het Oosten.

In het twee lagen hoge, U-vormige gebouw zijn de originele zuilen, houten spanten, gietijzeren trappen en gewelfde plafonds intact gelaten. Witte wanden met grote gaten erin domineren het interieur. Aan de kant van de Singelgracht is aan het complex een paviljoen toegevoegd dat gebruikt wordt als vergaderruimte en bedrijfsrestaurant. Het interieur bestaat uit een grotendeels open ruimte waarin twee balkons van verschillende grootte de ruimte insteken. De witte wanden hebben grote vensteropeningen. Buiten is vóór de eigenlijke gevel een gevel van geperforeerde koperplaat geplaatst met grote uitsparingen die niet noodzakelijkerwijs samenvallen met die van de binnenste wand.

In het interieur is een tweede geperforeerde wand voor de gevel geplaatst die hier en daar voor de ramen langs loopt. Volgens het concept ‘Patterns in a chromatic field’ zijn binnen en buiten fel gekleurde vlakken op de witte gevelwanden aangebracht. Door perforaties en reflecties ontstaat een ruimtelijk kleurenspel. Het paviljoen lijkt bij het passeren steeds van kleur te veranderen door het ogenschijnlijk bewegen van de kleurvlakken achter het koperen scherm. (ARCAM/BU)