Debat Hoogbouw III: UITVERKOCHT


De hoogbouwedebatten I en II in de winter van 2017 hebben veel teweeg gebracht: We begonnen met de vraag wat het ontwerp van de Sluisbuurt betekent voor het Amsterdam van de eenentwintigste eeuw. Is dit ontwerp een toevoeging aan het stedenbouwkundige repertoire van de stad? Op de avonden werden vele kritische noten gekraakt, er werden andere verdichtingsvormen gepresenteerd en er dreigde zelfs een generatieconflict.

In het derde debat van deze reeks kijken we niet alleen naar hoogbouw, verlaten we de Sluisbuurt en steken we over naar de Noordelijke IJ-oever.

Tickets: UITVERKOCHT // Ook niet meer verkrijgbaar aan de deur

NDSM Werf, BASTA urbanism i.s.m. de Architekten Cie

Versnellen of vertragen, verdichten of verdunnen en verhogen of verlagen? Voor de zuidelijke IJ-oever zijn vele visionaire en/of turbulente plannen gemaakt, verguisd en gerealiseerd. De noordelijke IJ-oever staat een evenzo grote transformatie te wachten: van Waterland, de Oranjesluizen en Draka in het Oosten tot Buiksloterham, de NDSM, de noorder IJ-plas en de verbinding met Zaanstad in het Westen. Wat moet de kwaliteit zijn van deze verdichte en verdunde gebieden en wat is de rol van de verbindende gebieden die de oever tot een geheel kunnen maken?

De avond begint met een column van onze Architect in Residence, Peter Defesche, die terugblikt op de afgelopen twee debatten en alle artikelen die zijn verschenen. Tegelijkertijd neemt hij ons mee naar een perspectief dat de Sluisbuurt en de vermeende generatiekloof ontstijgt. Daarna volgen drie interviews, met respectievelijk een landschapsarchitect, een stedenbouwkundige en een architect.

Sprekers
Architect in Residence Peter Defesche (architect, stedenbouwkundige en oprichter dvdp architectuur en stedenbouw)
Kay Hughes (architect en oprichter Khaa London)
Jandirk Hoekstra (directeur H+N+S Landschapsarchitecten)
Jarrik Ouburg (architect en oprichter van OJO en partner bij HOH Architecten)

Datum: dinsdag 12 september
Tijd: inloop 19.30, aanvang 20.00 uur
Locatie: OBA Theater, zevende etage Centrale OBA
Prijs: SOLD OUT

Voertaal: LET OP, de voertaal van de avond is ENGELS

Het eerste debat gemist? Lees hier het verslag.
Het tweede debat gemist? Lees hier het verslag

Over de sprekers

Peter Defesche
Peter Defesche is actief als architect, stedenbouwkundige, docent en onderzoeker. Tevens heeft hij regelmatig zitting in verschillende jury’s en commissies. Opgeleid aan de TU Delft, was Defesche vanaf 1987 verbonden aan OD205. Vanaf 1998 werd hij directeur/eigenaar van dit in 1938, onder een andere naam, opgerichte bureau dat werd voortgezet als OD205. Defesche is onder andere verantwoordelijk voor het stedenbouwkundig ontwerp en masterplan voor Westerdok in Amsterdam. In 2016 is Defesche samen met Jef van den Putte het bureau Defesche Van den Putte begonnen en in Amsterdam neergestreken.

Vanaf 2017 benoemt Architectuurcentrum Amsterdam jaarlijks een Architect-in-Residence (AinR). Hij of zij volgt de ontwikkelingen in de stad en deelt zijn/haar overpeinzingen. De AinR volgt hierbij het programma van Architectuurcentrum Amsterdam nauwlettend.

Kay Hughes
Kay Hughes is een architect met belangrijke projecten op haar naam op het gebied van architectuur, infrastructuur en stedenbouw in het Verenigd Koninkrijk, Europa en Azië. Recentelijk heeft zij Khaa opgericht: een adviesbureau voor opdrachtgevers voor het formuleren en organiseren van ontwerpopgaven. Als hoofd Ontwerp voor de Olympic Delivery Authority tussen 2006 en 2012 is zij verantwoordelijk geweest voor de transformatie van Oost-London voor de Olympische Spelen van 2012 en voor de fundering voor de toekomstige invulling. Daarvoor was zij senior client bij de Foreign and Commonwealth Office en werkte zij voor de Commonwealth Games for Sport England.

Jandirk Hoekstra
Jandirk Hoekstra was van 1999 tot mei 2017 directeur van H+N+S Landschapsarchitecten. Sindsdien zet hij zijn werkzaamheden voor H+N+S voort als adviseur. De laatste jaren ontwikkelde hij zich als leider van een groot aantal ateliers als specialist op het gebied van concept- en planvorming in een interdisciplinaire setting met tal van specialisten uit diverse invalshoeken. Van 1990 tot 1993 werkte hij als landschapsarchitect en ‘stadsambassadeur’ voor de culturele sector bij dS+V Rotterdam en van 1993 tot 1999 als senior-adviseur en divisieleider bij Heidemij/Arcadis. Daar deed hij ervaring op met integrale opgaven en met leiding geven aan (ontwerp)teams.

Jarrik Ouburg
Jarrik Ouburg Ouburg studeerde architectuur aan de TU Delft en de Eidgenössische Technische Hochschüle in Zürich. . In 2001 won hij de prestigieuze Archiprix International, de prijs voor het beste afstudeerplan ter wereld. Hij was als onafhankelijk onderzoeker verbonden aan het Tokyo Institute of Technoloy. Ouburg werkte met de Architekten Cie. In Amsterdam, met E2A in Zurich, met Toyo Ito in Tokyo en met Xaveer de Geyter Architecten in Brussel voordat hij zijn eigen bureau OJO – Officie Jarrik Ouburg oprichtte in 2008. Sinds 2017 is hij partner bij HOH Architecten. Hij was gastdocent aan de Design Academy Eindhoven en TU Delft en van 2012 t/m 2016 was hij Hoofd van de masteropleiding Architectuur aan de Academie van Bouwkunst. Jarrik geeft regelmatig lezingen en workshops aan diverse universiteiten en instellingen.


Verwant

Debat Hoogbouw II – UITVERKOCHT

Op 28 maart komt er met Debat Hoogbouw II een vervolg op het succesvolle 'Debat Hoogbouw: the sky, the...