Hotel Arena


 
's Gravesandestraat 51
Stadsdeel Oost
Amsterdam
A.C. Bleys
Tram 7, 10 (halte 's Gravesandestraat)
Marlies Buurman & Flora van Gaalen, Room Service, Amsterdam 2007, p.48-49.
1890
Leisure

Van sleep-in naar 4 sterrenhotel

Het St. Elisabeth Gesticht werd in 1890 gebouwd als rooms-katholiek weeshuis en fungeerde na de Tweede Wereldoorlog tijdelijk als bejaardentehuis. In 1982 kocht de gemeente het gebouw om er – tegemoetkomend aan de behoefte aan budgetovernachtingen – een sleep-in van te maken.

Sinds 1990 is het gebouw geprivatiseerd en verbouwd tot een driesterrenhotel. Het pand is ontworpen door architect A.C. Bleijs, tevens architect van de St. Nicolaaskerk tegenover het Centraal Station. Het gebouw bestaat in hoofdlijnen uit vier om een binnenhof gelegen vleugels, opgetrokken in de neorenaissancestijl die rond 1900 in Nederland populair was. De gevels zijn opgebouwd uit een plint van ruwe blokken natuursteen met daarboven bruinrode baksteen afgewisseld met natuurstenen hoeklisenen, kraag- en sluitstenen, speklagen, cordon- en gevellijsten en overige ornamenten. Kenmerkend is het voorgebouw aan de Mauritskade met aan weerszijden een rijk bewerkte en verhoogde halsgevel ter afsluiting van de vooruitspringende bouwgedeelten waarin oorspronkelijk de regenten- en regentessenkamers waren ondergebracht.

Eind jaren negentig tot begin 2003 werd Hotel Arena, door onder andere IDing Design en ontwerper Ronald Hooft, omgebouwd tot een luxueus driesterrenhotel. Hierbij zijn veel originele elementen van het interieur bewaard gebleven zoals de balustrades met gedraaide spijlen, de gietijzeren kolommen en het rijkversierde lijstwerk in het trappenhuis. De oude slaapzalen zijn vervangen door moderne hotelkamers en Dutch Design hotelsuites. Het hotel beschikt over een hip restaurant, enkele boardrooms, en een de trendy club. Recentelijk is het hotel omgebouwd van drie naar vier sterren designhotel. (ARCAM/BU/FG)