Huis IHKB2


 
Ligusterhof 9
Rieteiland Oost, IJburg
Amsterdam
Claudia Schmidt
MIR Architecten
Particuliere opdrachtgever
Visser en Mol
Tram 26, stop IJburg
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011
Wonen
 

Grid van twee maal drie vierkanten

In het stedebouwkundig plan van IJburg is veel ruimte gereserveerd voor particulier opdrachtgeverschap. Hiermee is de laatste jaren intensief geëxperimenteerd en inmiddels zijn er zelfs al opdrachtgevers die voor de tweede keer op IJburg een huis hebben laten ontwerpen.

Zo vroegen de bewonersvan de villa aan het Ligusterhof 9 (Rieteiland
Oost) eerder al aan Claudia Schmidt om een woning te ontwerpen voor een locatie op het Kleine Rieteiland. In hun nieuwe – nu vrijstaande – woning wilden zij vooral een ruimere keuken en daarnaast een in verhouding kleinere woonkamer. Dit heeft geleid tot een plattegrond met als basis een grid van twee maal drie vierkanten, die per woonlaag anders zijn ingevuld. De keuken en de woonkamer staan overhoeks met elkaar in verbinding waardoor een reeks lange zichtlijnen kon ontstaan. Een transparante trap leidt naar de bovenverdieping waar alle ruimtes, ook de drie slaapvertrekken, elk een eigen uitzicht hebben op de groene en waterrijke omgeving. Spectaculair is de oriëntatie van de badkamer op het Diemerpark. Het huis heeft een staalskelet en is voornamelijk met geprefabriceerde onderdelen ter plekke in elkaar gezet. Het casco is strikt gescheiden van de installaties gemonteerd en de afwerking is dusdanig dat in de toekomst relatief eenvoudig wijzigingen kunnen worden doorgevoerd in de plattegrond. Staalprofielen omvatten de binnen- en de buitenruimtes. Het terras aan de achterzijde en de ruimte onder de grote uitkraging aan de voorzijde worden zo deel van het huis. (ARCAM)