Huis Marseille


 
Keizersgracht 401
Grachtengordel
Amsterdam
1665
Cultuur, Leisure
 

Museum voor Fotografie

Het Huis Marseille, opgericht in 1999 is het eerste museum in Nederland dat zich speciaal richt op fotografie als kunstvorm. Het monumentale zeventiende eeuwse pand, waarin het museum is gevestigd, stamt uit 1665 en is destijds als woonhuis gebouwd voor de Franse koopman Isaac Focquier. Hij liet een, nog altijd zichtbare, steen op de classicistische gevel aanbrengen met een plattegrond van de stad Marseille, waaraan het grachtenpand zijn naam dankt. Focquier was namelijk rijk geworden door een handelsschip dat in opdracht van hem vanuit Marseille was uitgevaren.

Begin achttiende eeuw werd het pand verfraaid met onder andere een stucwerk in de hal. Hierop zijn afgebeeld: Mercurius, god van de handel en Victoria, godin van de overwinning en brengster van vrede en voorspoed. Ook de plafondschildering van Jacob de Wit, in de huidige tuinzaal, stamt uit deze tijd. Deze schildering toont Apollo tronend op de wolken omringd door Minerva en de negen muzen.

Rond 1900 ontstond de eerste relatie tussen het huis Marseille en fotografie toen Eva Boelen-Smidt van Gelder, de toenmalige bewoner van het pand, een album liet maken van het huis en interieur door de fotograaf Nic Schuitvlot. Ruim honderd jaar later heeft fotograaf Hans van den Bogaard voor een tentoonstelling het huis gefotografeerd vanuit dezelfde standpunten als Schuitvlot. Hierbij wordt zichtbaar dat het oude interieur nog voor een groot deel intact is gebleven. (ARCAM/TB)