Hulshoff Archiefbeheer


 
Back-Upstraat 25
Buiksloterham
Amsterdam
Nico Zimmerman
ITZ-Architecten
Hulshoff Archiefbeheer
Bouwbedrijf Deurwaarder
Bus 91/94 stop Keerkringpark
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2010-2011; ARCAM POCKET 24. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2007

Het Cornelis Douwesterrein in Amsterdam-Noord is dankzij hoge ambities en een inspirerende supervisie een bedrijventerrein van meer dan gemiddelde architectonische kwaliteit aan het worden. De bedrijven hier hebben bijna allemaal behoefte aan een grote, afgesloten ruimte met een klein kantoor. Telkens is er dus de uitdaging om een interessant ontwerp te maken voor een ‘dichte doos’.

Voor het opslaan van zo’n 650.000 archiefdozen met de dossiers van de firma Hulshoff is een relatief eenvoudige oplossing bedacht die met gevoel voor detail is uitgewerkt. Het pand heeft een huid met karakter – zowel van dichtbij te ervaren als vanuit de auto’s die vanuit de Coentunnel Amsterdam-Noord inrijden. De stalen doos is bekleed met diverse typen aluminium platen, gevat in 30 centimeter hoge aluminium U-profielen, die de façades horizontaal geleden. Rondom is een plint van getextureerd beton aangebracht. De keuze voor deze plint is ingegeven door de eis van ramkraakbeveiliging. Andere bouweisen in deze trant waren: explosievrij, kogelwerend, brandveilig, waterpas en klimaatgecontroleerd.

De kavel van 86 bij 104 meter is volledig bebouwd. In de 15 meter hoge hal staan dicht opeen geplaatste hoogbouwstellingen van 90 meter lang, goed voor 235 kilometer dossieropslag. Aan de straatkant is aan de noordzijde een ondiepe strook kantoren toegevoegd en aan de zuidzijde een archiefbewaarplaats. Deze delen zijn met elkaar verbonden door een smalle brug met kantoorruimtes, geplaatst op twee betonnen prefab Y-kolommen, waardoor een ruimtelijke gelaagdheid ontstaat. Aan de zijde van het binnenhof is de brug felgeel gekleurd, wat bij zonlicht resulteert in een indirect zichtbare maar uitbundige reflectie van geel licht. (ARCAM/MB/MK)