Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom


 
Peelstraat 171, 1079 RN
Rivierenbuurt
Amsterdam
Hans Berger, Jo Barnett, Peter de Jager
Berger Barnett Architecten
Stichting Kolom, Partou Kinderopvang 
2019
Nieuws, Onderwijs
 

Aan de Zuidelijke Wandelweg in  Amsterdam ligt een alles-in-een-school met een humanistische grondslag. De Wereldboom is het eerste humanistische kindcentrum in Nederland, met als doel samen en van elkaar te leren. Humanistische principes liggen ook ten grondslag aan het ontwerp van deze nieuwe school van BergerBarnett Architecten uit Amsterdam. In een baanbrekend concept combineert het gebouw regulier- en speciaal basisonderwijs voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Ook is er een volledig geïntegreerde kleuterschool op het terrein. 

Groen karakter
Het gebouw omsluit een ovaal plein dat zo is ontworpen dat zoveel mogelijk van de bestaande bomen konden blijven staan. De ovale buitenruimte heeft daardoor een groen karakter en is aantrekkelijk voor de kinderen om te klimmen en te ravotten. Het gebouw rust op betonnen kolommen waardoor de buitenmuren in het ovale gedeelte geen dragende muren zijn. Dit biedt de mogelijkheid deze gevel bijna volledig van glas te realiseren. Binnen is ook gebruik gemaakt van kolommen waardoor het gebouw een open karakter krijgt en de binnenruimte wordt verbonden met buiten.

Energieleverend
Door een combinatie van innovatieve installatietechnieken is De Wereldboom gasloos. Er is flink ingezet op duurzaamheid, op hellende dak zijn bijvoorbeeld zonnepanelen geplaatst en het gebouw wordt volledig elektrische verwarmd en gekoeld door middel van een warmtepomp en lage temperatuur vloerverwarming. Door al deze nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject met de ambitie om energieleverend te zijn.

Natuurlijke speelplek
Het gebouw is van binnen ingedeeld op basis van leerpleinen voor de onder-, midden- en bovenbouw. Aan de leerpleinen liggen groepskamers, zodat alle groepen ook hun eigen plek hebben in deze open leeromgeving. De leerpleinen staan in verbinding met de centrale aula en zijn gegroepeerd rond de patio, die in verbinding staat met het buitengebied van de school. Zo ontstaat er een continue reeks van ruimten van verschillende schaal, die de geleidelijke overgang van privé naar openbaar vormen. De brede trappen in de aula zijn bekleed met hout en kunnen als tribune worden gebruikt. Onder de trappen zijn de BSO en de bibliotheek gehuisvest. De onderbouw en het kinderdagverblijf op de begane grond hebben directe toegang tot de patio die als een beschermde natuurlijke speelplek is ingericht.

HKC de Wereldboom is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Afbeeldingen: Leonard Fäustle


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Klein Amsterdam

Nieuws : Onderwijs

In Amsterdam Noord staat het eerste volledig houten schoolgebouw dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...