Hyatt Andaz Hotel

G. de Klerk, 1974

Voormalige ‘bieb’

Het Hyatt Andaz Hotel bevindt zich in het voormalig bibliotheekgebouw in hartje centrum aan de Prinsengracht 587 en werd in 1974 ontworpen door R.F.L. Nord van het Architectenbureau van Gerard de Klerk.

De Amsterdamse textielindustrie
Het gebouwencomplex van de voormalige bibliotheek was van oudsher een bedrijvig stukje stad. In 1874 verrees hier een textielfabriek die in de loop van de eeuw flink werd uitgebreid. Het bedrijf was tot 1900 de grootste textielfabriek van Amsterdam. Toen het bedrijf eind 19e eeuw door de Duitse broers Klatte werd overgenomen, breidde zij de fabriek verder uit aan de Keizergracht met panden uitgevoerd in eclectische stijl. Tot ver in de twintigste eeuw was de textielfabriek hier gevestigd, tot het in 1969 sloot en het de aandacht trok van projectontwikkelaars.

Bibliotheekgebouw
Het architectenbureau G. de Klerk maakte begin jaren zeventig een ontwerp voor een kantoorgebouw, waarvoor het negentiende-eeuwse textielbedrijf vrijwel geheel werd gesloopt. De grootste ontwerpopgave was het gat aan de Prinsengracht. Het definitieve ontwerp omvatte een brede gevel die is opgebouwd uit vier gemetselde vlakken die onderling gescheiden worden door terug liggende smalle puien van hout en glas. De gemetselde gevelvlakken hebben ongeveer de breedte van een traditioneel grachtenpand en wisselen in hoogte. De gevelopdelingen in de parterre worden omlijst door een band van donkergrijze natuursteen. Aan de achterzijde zijn grotere vensterpartijen voor de lichttoetreding in het gebouw.

Nieuwe bestemming
Het gebouw aan de Prinsengracht had bij het ontwerp in de jaren 70 nog geen bestemming waardoor er destijds werd gekozen voor een vrij indeelbare plattegrond. Voor 30 jaar was dit de plek waar de Openbare Bibliotheek Amsterdam was gevestigd, en in 2007 verhuisde deze naar nieuwbouw aan het Oosterdok. De hotelketen Hyatt had daarmee dus alle ruimte om het huidige vijfsterrenhotel te realiseren. Het interieur, dat is ontworpen door Marcel Wanders, heeft zich laten inspireren om Oudhollandse thema’s, zo zijn de toiletten uitgevoerd in moderne Delftsblauwe tegels. Het exterieur is hersteld naar de oorspronkelijke staat. Het gebouw kent tegenwoordig de status van een Rijks & Gemeentelijke monument.

Website by HOAX Amsterdam