Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis


 
Zeeburgerkade 10
Amsterdam
Henk van der Leeden
Atelier PRO
2001
Cultuur, Kantoren, Onderwijs
 

Het massief betonnen gebouw aan de Zeeburgerkade deed dienst als cacaopakhuis, totdat het Instituut voor Sociale Geschiedenis in 1989 zijn intrek deed. Vanwege de solide constructie was het pand geschikt om de zware archieven van het instituut te herbergen. Om het gebouw aantrekkelijk te maken voor de medewerkers en bezoekers werd het gesloten blok opengebroken naar ontwerp van het architectenbureau Atelier PRO, door muur- en geveldelen te verwijderen.

Na binnenkomst aan de zuidkant, die bewust gesloten is gehouden, wordt het atrium steeds ruimer, deze komt uit bij een enorm venster met zicht op de Entrepothaven. Aan deze zijde bevinden zich onder meer de bibliotheek, het restaurant en de kantoren. Op de uitkraging van het voormalige laadperron, op de eerste verdieping, is de uitbouw voor de studiezaal gemaakt. De bovenste twee verdiepingen, waar het magazijn zich bevindt zijn grotendeels onaangetast gebleven.

In 2001 werd in hetzelfde pand ook het Persmuseum geopend, hiervoor maakte Henk van der Leeden, voormalig architect van Atelier PRO, het ontwerp. Het museum diende een open, publiekgericht centrum te worden met een eigen identiteit. Hiervoor bedacht Van der Leeden een ronde glazen pui aan de kolossale achtergevel van het pand waardoor het Persmuseum als het ware “uit het introverte Cacaopakhuis wil barsten.” Het Persmuseum is sinds 2017 opgegaan in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en sindsdien vertrokken uit het pakhuis.