IJburg Blok 128


 
Navagatiepad, John Hadleystraat, Edmond Halleylaan
Steigereiland, IJburg
Amsterdam
Robert Alewijnse, Richelle de Jong, Chris de Weijer
DP6 Architectuurstudio
Stadgenoot
Delta Forte
KBK Bouw
Tram 26, stop Steigereiland
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2011-09-16
Wonen
 

Gebouw met 45 verschillende woningtypes

Het stedebouwkundig plan van Zuidbuurt op Steigereiland is opgebouwd uit vijf parallelle bouwstroken die worden gescheiden door brede, bomenrijke lanen. De stroken worden op de koppen, aan de kant van de drukke IJburglaan, gemarkeerd door grote bouwvolumes.

Het L-vormige Blok 128 bevindt zich op de laatste strook en biedt met zijn kopse kant uitzicht op het Steigerpark. De open zijde van de L is op het zuidoosten georiënteerd en biedt uitzicht over het water. Het blok bestaat uit 71 sociale huurwoningen en 10 koopwoningen. Op het binnenterrein zijn parkeerplekken en een gemeenschappelijke binnentuin gerealiseerd. Het project is door middel van bewonersparticipatie tot stand gekomen. In 2006 startte Stadgenoot in samenwerking met DP6 een ontwerpproces waarbij de toekomstige bewoners, stadsvernieuwingskandidaten uit Nieuw-West, uitvoerig werden betrokken. Zo mochten ze meedenken over het ontwerp van het blok en over de indeling van de eigen woning. Alle wensen tezamen resulteerden in 45 verschillende woningtypes die onder meer variëren in omvang, plattegrond, oriëntatie en type buitenruimte. De gevels aan de buitenzijde van het blok zijn volgens de stedebouwkundige kaders zo vlak mogelijk vormgegeven. Aan de binnenzijde van het blok mochten uitkragingen aangebracht worden en kon gespeeld worden met verschillende types buitenruimtes als serres, balkons en erkers. Omdat de bewoners ook hun plek in het gebouw konden kiezen, hebben zij in feite het uiteindelijke gevelontwerp bepaald. De binnengevel brengt zo op speelse wijze de diversiteit in het grote aantal woningen tot uitdrukking. Het complex biedt met zijn stralend witte gevels en balkons van lichtgroen glas een frisse aanblik. (ARCAM)