IJburgcollege


 
Pampuslaan 1
Haveneiland Oost, IJburg
Amsterdam
Erik Schotte
LIAG architecten en bouwadviseurs
Ateliers interieurarchitecten
HEVO, Ymere
Bouwcombinatie Huib Bakker Bouw & De Geus Bouw
Tram 26, stop Pampuslaan
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2011-2012; ARCAM POCKET 25. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2009-04-01
2011-04-01
Leisure, Onderwijs, Wonen
 

Schoolgebouw met centrumfunctie voor IJburg

Aanvankelijk was op deze plek alleen een schoolgebouw met een sporthal gepland. Om echter te kunnen voldoen aan de stedebouwkundige wens om op deze plek een markant, hoog bouwvolume te realiseren, zijn nog eens 23 woningen en een aantal publieke functies in het plan geïntegreerd. De woningen bevinden zich op de verdiepingen boven de school, de sporthal bevindt zich op het dak.

Het IJburg College past nauwkeurig in de ronding van de bocht waar de IJburglaan overgaat in de Pampuslaan, en onderscheidt zich van de omringende bebouwing met een opvallende gevel, bedekt met antracietkleurige, gevouwen metaalplaten. Rondom de ramen zijn de platen schuin naar binnen geplaatst en zorgen ze voor dieptewerking in de gevel, een effect dat versterkt wordt door de uitkragende balkons van de woningen. Onder invloed van de weersomstandigheden lijkt de gevel steeds een andere kleur aan te nemen, wisselend tussen matzwart en zilvergrijs. Dit dynamische uiterlijk zet zich voort in de verspringende verdiepingshoogtes en het contrast tussen het ronde volume in de bocht en de rechthoekige bouwvorm aan de IJburglaan en het plein. Bij het ontwerp van het interieur speelden lichttoetreding en openheid een belangrijke rol. Zo wordt de centrale hal, de spil van de school, verlicht door een glazen dak waardoor deze aandoet als een atrium. De hal biedt behalve toegang tot de leslokalen ook toegang tot de publieke functies, waaronder de sporthal, enkele theaterzalen en een grandcafé. De stevige, dynamische vorm van het gebouw onderstreept de centrumfunctie van het complex voor IJburg. (ARCAM)