IKC Zeeburgereiland


 
Faas Wilkesstraat 451
Sluisbuurt
Zeeburgereiland
Amsterdam
Studioninedots
Stadsdeel Oost
2013
Tram 26 en bus 37, Zuiderzeeweg
Onderwijs, Voorziening
 

Tegenover de kenmerkende drie silo’s op het Zeeburgereiland in Oost is het Integraal Kindcentrum (IKC) te vinden. In 2013 is dit gebouw met een karakteristiek uiterlijk gerealiseerd, waarin meerdere functies samenkomen.

Eén ontwerpconcept
De opdrachtgever van het IKC Zeeburgereiland is stadsdeel Oost. De ontwerpvraag was duidelijk: het ontwerpconcept moet dertig jaar standhouden, het gebouw dient multifunctioneel inzetbaar te zijn en na vijf jaar moet het gebouw volledig klimaatneutraal zijn. Het ontwerp, de realisatie, het onderhoud en de exploitatie hiervan moesten geïntegreerd zijn in één ontwerpconcept.

De aanbesteding ging naar architectenbureau Studioninedots. In 2013 is het pand snel, in slechts zeven maanden, gerealiseerd.

Licht en warmte
Het robuuste, hoekige exterieur van het gebouw is in contrast met het warme, lichte interieur. In de twintig meter hoge centrale hal, met overal doorkijkjes, komt veel daglicht naar binnen. Twee grote trechters, zogenaamde ‘lichthappers’, zorgen voor een lichte ontvangstruimte.

Rondom de centrale ruimte bevinden zich het auditorium, de bibliotheek, de lunchruimte en speelzalen. Klaslokalen zijn tevens rondom gegroepeerd en zijn voorzien van pastelkleuren. Alle lokalen en ruimtes hebben tevens een uitzicht naar buiten.

Het IKC is te kenmerken als ‘Frisse School’, aangezien er veel ramen en uitklapbare geveldelen zijn, maar ook omdat het gebouw duurzaam en energiezuinig is. Door efficiënt gebruik van licht en warmte is het een betaalbaar concept.

Flexibel
Het complex heeft meerdere functies; een basisschool, een voorschool, een buitenschoolse opvang, een kinderdagverblijf en bovenin een gymzaal. Door middel van flexibele, verplaatsbare wanden, zijn ruimtes verschillend in te delen. Door de dragende functies van de muren en het feit dat alle installaties erin verwerkt zijn, is het mogelijk om binnenruimten vrij in te delen. Lokalen zijn gemakkelijk te vergroten of te verkleinen.

De wanden zorgen daarbij voor een flexibel gebruik van het gebouw. Een transformatie is gemakkelijk te realiseren door muren te verschuiven. Kantoren, woningen of andere vormen van gebruik zijn er in de toekomst te realiseren. (RB / Architectuurcentrum Amsterdam)