IKC Zeeburgereiland


 
Faas Wilkesstraat 451
Zeeburgereiland
Amsterdam
Studioninedots
Gemeente Amsterdam
2013
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2014.
2013
 

Integraal Kindcentrum op ‘pionierseiland’ Zeeburgereiland

In 2013 is het Integraal Kindcentrum opgeleverd op Zeeburgereiland. Dit Montessori Kindcentrum combineert meerdere functies, zoals naschoolse opvang en een basisschool.
De keuze om nog voordat de eerste woningen klaar zijn, een schoolgebouw te realiseren, geeft een duidelijk signaal af voor de ontwikkeling van Zeeburgereiland.

Het ontwerpproces van het IKC Zeeburgereiland was een pilot. Vanuit de Gemeente Amsterdam werd een consortium gezocht, waarbij alle belanghebbenden in het project (architecten, aannemers, installateurs, etc) vanaf het begin gezamenlijk het gebouw ontwikkelden. Het werken met een consortium maakt deel uit van reeks nog te ontwikkelen scholen door Studioninedots, o.a. in de Houthavens en de Buiksloterham.

De school kan met het leerlingenaantal meegroeien. Op dit moment zijn vooral de ruimtes op de begane grond in gebruik. Op de verdieping kunnen de lokalen variëren in grootte door het gebruik van schuif-deuren. In het ontwerp van Studioninedots is overigens nog in verdere groei voorzien, door ruimte te laten voor extra lokalen die, binnen de duur van de zomervakantie, op het dak kunnen worden bijgebouwd.

De tegenstelling tussen het stoere volume en het lichte interieur in de hoogte boven de centrale ruimte zorgt voor een verrassing. De lokalen in pastelkleuren zijn rondom de centrale hoge ruimte gegroepeerd. Boven in het gebouw ligt de gymzaal met uitzicht op de drie silo’s die Zeeburgereiland kenmerken.
Daarbij volgt het IKC Zeeburgereiland de richtlijnen van de ‘Frisse Scholen’, met veel ramen en uitklapbare geveldelen. (AT)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Kindercampus De Jordaan

Micha de Haas

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012

CREA

Joost Glissenaar