In gesprek met Afaina de Jong over The Building Speaks


Maak kennis met architect Afaina de Jong, samen met haar studio AFAIRAI onderzoeker en maker van de tentoonstelling ‘The Building Speaks’, tot en met 22 november te zien bij Arcam. In deze tentoonstelling onderzoekt zij de architectonische ontwikkeling van de Oude Kerk en de mogelijkheden van dit monumentale pand voor de toekomst.

ms.architect_BW

Hoe is deze tentoonstelling ontstaan? Waarom heb je gekozen voor de Oude Kerk?
“Mijn kantoor kijkt uit op de Oude Kerk en ik raakte gefascineerd door de beleving van het gebouw. Veel mensen vragen de weg omdat ze de kerk niet zien, terwijl ze ernaast staan bijvoorbeeld. Maar ook het hele leven om het gebouw en de vele functies die de Oude kerk meedraagt in haar ‘buitenhuls’ vond ik bijzonder. En zo zijn we begonnen om dit te documenteren en toen rees de vraag:  ‘als dit gebouw over de eeuwen heen continue is gegroeid en aangepast, wat zijn dan de mogelijkheden voor deze eeuw?'”

Voel je jezelf architect of beeldend kunstenaar?
“Ik voel me zeker architect. Door mijn fascinatie met de hedendaagse stad ben ik architectuur gaan studeren en nu bekijk ik de wereld door die bril. Gelukkig is het vak breed en is er de ruimte om de grenzen op te zoeken. Door verschillende media en manieren toe te passen probeer ik zo mijn eigen pad te bewandelen. Architecten als Cedric Price, Lina Bo Bardi, maar ook mijn contemporaries zoals Rem D Koolhaas van United Nude (niet te verwarren met zijn oom en architect Rem Koolhaas) zijn voor mij een inspiratie om de mogelijkheden binnen het vakgebied in al zijn diversiteit op te zoeken.

Wanneer is de liefde voor architectuur ontstaan?
“Van huis uit eigenlijk. Mijn vader was ook architect, dus ik ging van kleins af aan al mee naar de TU waar hij ook les gaf. Lekker maquettes maken. Maar ook Amsterdam van de jaren ’80 en ’90, toen het nog lekker rauw was, was een grote inspiratie voor me. Ik vond het zo fascinerend hoe die stad, onze leefomgeving, ons handelen beïnvloedde”.

Heb je een favoriet gebouw in Amsterdam?
“Ik ben niet echt zo’n gebouwenfetisjist. Ik ben niet echt voor de iconisering van architectuur. Ik vind het belangrijker hoe het gebouw de stad en haar bewoners beïnvloed. Op dit moment, omdat ik me zo diep in de Oude kerk en haar ontwikkeling heb verdiept, is het de Oude Kerk. Het gebouw is uniek en heeft haar waarde voor de stad bewezen. Het is gebouwd over vele generaties. Het is echter geen bevroren collage van architectonische interventies, maar een groeiend veranderlijk organisme dat verleden en toekomst verenigt”. Art Print Afaina de Jong

Over Afaina de Jong
Architect Afaina de Jong is in 2002 afgestuurd aan de TU Delft, Faculteit Bouwkunde. De Jong gelooft in een actieve architectuurpraktijk die voorbij gaat aan het creëren van gebouwen. Voordat zij haar research en designstudio AFARAI in 2005 oprichtte, werkte ze voor het Hakuhodo Institute of Live and Living in Tokyo en het AMO-OMA. Haar doel is om de grenzen van de traditionele architectuurpraktijk te doorbreken door de stad te benaderen met een multidisciplinaire aanpak, met een sterke focus op sociale vormgeving.

Met AFARAI heeft zij aan een diverse portfolio gewerkt. Van architectonische vormgeving voor de Architectural League in New York tot monumentale hergebruik projecten zoals het MC Theater in Amsterdam en de herontwikkeling van het Hofplein station tot een winkelcentrum voor creatieve ondernemers. In 2012 publiceerde Afaina haar eerste boek getiteld ‘By the People: A visual story on the DIY city’ en opende ze haar Creative Space Ultra de la Rue in het Amsterdamse Red Light District.

Daarnaast geeft Afaina de Jong les aan de Complex Projects Research en Design Studio aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en schrijft zij momenteel aan haar PHD onderzoek aan de TU Delft – Participatory Systems Initiative.


Gerelateerd
Art Print Afaina de Jong

Symposium – Het Geweten van de Stad

17 nov 2015 - 17 nov 2015 : Archief

Op dinsdag 17 november a.s. vindt het symposium ‘Het geweten van de stad’ plaats. Tijdens dit symposium onderzoeken we hoe...

The Building Speaks

Expositie – The Building Speaks

17 sep 2015 - 22 nov 2015 : Archief : Expositie

Ontdek bij Arcam de architectonische ontwikkeling van de Oude Kerk, het oudste bouwwerk van Amsterdam. De Grand Old Lady...