Interieurontwerp hoofdkantoor Ogilvy


 
Pilotenstraat 41
Industriegebied de Schinkel
Amsterdam
Witteveen Visch Architecten
Ogilvy Nederland BV
Bus 44
Egbert Koster, 'Steppen in een voormalige fietsenfabriek. Reclamebureau Ogilvy houdt kantoor op industrieterrein', Financieel Dagblad, 1 juni 2002; Janny Rodermond, 'Reclamebureau Ogilvy van Witteveen Visch Architecten', De Architect, november 2002, p.25-27.
2002
Kantoren
 

Interieur van reclamebureau in voormalige fabriek

In de produktiehallen van de voormalige fietsenfabriek Simplex op het industrieterrein De Schinkel is sinds april 2002 het hoofdkantoor van reclamebureau Ogilvy Nederland gevestigd. Door de hoge sheddaken en het vele glas in de door Neutelings Riedijk verbouwde fabriek, is er volop daglicht en werken de hallen als een grote overdekte buitenruimte.

Om het hele bureau in deze ruimte te kunnen huisvesten, kwam Witteveen Visch Architecten tot het besluit om een vorm van ‘lichte stedenbouw’ toe te passen. Dit betekent dat er geen gebruik gemaakt wordt van een vaste verkaveling van de ruimte met een permanente infrastructuur van gangen en installatietechniek, maar van een tijdelijke ‘exploratie’ van het vloeroppervlak (115 x 50 m.) door middel van losse elementen, waarin de verschillende functies van het kantoor zijn ondergebracht. De positionering van deze elementen, afgewisseld met de werkplekken, benadrukt de lengterichting van de hallen.

Het materiaal van de paviljoen-achtige gebouwtjes geeft aan waarvoor ze dienen. De speciale concentratiewerkplekken bevinden zich in en op blankstalen volumes; de opgetilde ruimtes, die omspannen zijn met half-transparante stof, zijn bedoeld als ‘denktank’. Twee houten keten bieden plaats aan de ondersteunende functies, namelijk de entree en de bedrijfskeuken.Vooral het entree-meubel springt in het oog, vanwege de expliciete vernauwing van de doorgang tussen het anonieme bedrijventerrein en de immense hal.

Ondanks de ogenschijnlijk vrije opstelling (de betonnen vloer onder de elementen is wel degelijk gefundeerd) zijn de ontwerpers erin geslaagd een samenhangend interieur te creƫren. Met name de grootschaligheid en de technische perfectie in de uitvoering resulteerden in een nominatie voor de Lensvelt de Architect interieurprijs 2002. (ARCAM/PH)