Jaarprogramma 2019: Parlement van de Scheggen


Bankje aan de Poel. Shirley de Jong. © Wikipedia

Architectuurcentrum Amsterdam richt in 2019 het Parlement van de Scheggen op. Een programma waarin we aandacht besteden aan de Amsterdamse scheggen en de (her)ontwikkeling hiervan. Het parlement wordt zo divers mogelijk samengesteld met ontwerpers, onderzoekers, gebruikers, bedrijven, bewoners en activisten. Allen om een inhoudelijk bijdrage aan de discussie kunnen leveren.

Wat zijn scheggen en waar liggen deze?
De scheggen stammen uit de jaren dertig van de vorige eeuw en zijn een belangrijk onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). Stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren beoogde een nieuwe stad te creëren waarin iedereen omgeven was met voldoende groen. Met het uitbreiden van de stad ontstonden er ook omvangrijke groenstroken en parklandschappen; de scheggen van de stad. De meest bekende scheggen zijn Sloterscheg en de Amsterdamse Bosscheg. Andere scheggen zoals de Diemerscheg of de Brettenscheg zijn minder bekend. Naast deze scheggen onderscheidt de gemeente nog eens vier scheggen: de AmstelschegWaterland, de Zaansescheg en de IJmeerscheg.

Wat is het doel?
Een nieuwe identiteit voor de scheggen. Veel mensen denken dat groen altijd goed is, maar zoals de scheggen nu functioneren, zal dat in de nabije toekomst niet meer mogelijk zijn of tot problemen leiden. We gaan op zoek naar antwoorden op de volgende vragen. Kunnen we het landschap van de scheggen beter inzetten zonder hun longfunctie aan te tasten? Zijn er alternatieve functies of nieuwe functiemengingen mogelijk? Kunnen we de scheggen productiever maken door ze een rol te laten spelen in de grote energieopgaven waarvoor Amsterdam zich gesteld ziet?

Kick-off 12 maart 2019
Op dinsdagavond 12 maart gaan we officieel van start met de Kick-off van het Parlement van de Scheggen. Dit doen we samen met ontwerpers, onderzoekers, gebruikers, bedrijven, bewoners en activisten. En jij kan er ook bij zijn.

Dit Kick-off event staat in het teken van kennismaking. Kennismaking met de zogeheten parlementsleden en de ontwerpteams, maar ook met de scheggen en de urgentie van een zoektocht naar een nieuwe identiteit van deze groengebieden.

Meer weten? Maak kennis met één van de initiatiefnemers van het Parlement, Philomene van Vliet en Jan Maas van Boom Landscape, en tevens onze Architects in Residence van het eerste kwartaal van 2019.