Jinso paviljoen


 
ArenA Boulevard 155
Centrumgebied Zuidoost
Amsterdam
Jan Pesman
architectenbureau cepezed
Karres en Brands Landschapsarchitecten (ontwerp boulevard)
Sojin Holding
Bouwteam General Contractors
NS/metro Station Bijlmer ArenA
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2008-11-01
Leisure
 

Paviljoen op de ArenA Boulevard

Al voor de ArenA Boulevard definitief werd ingericht, stond op een cruciale plek – bij de overgang naar het stationsgebied – een tijdelijk paviljoen van Restaurant Jinso, eveneens ontworpen door cepezed.

Door dit tijdelijke paviljoen op te nemen in een groter volume met een ovalen vorm, zijn de loopstromen geaccentueerd en is het gebouw onderdeel geworden van het geheel van de inrichting met zijn glooiende bestrating en lange banken in afgeronde vormen, gerealiseerd naar ontwerp van Karres en Brands landschapsarchitecten.

Doordat de bestrating doorloopt in het paviljoen lijkt het restaurant één groot terras, een indruk die wordt versterkt doordat de gevel, rondom van glas, op de ingesnoerde begane grond voor driekwart is te openen. Op drie meter hoogte bevindt zich langs de gevel een betonnen omloop vanwaar op de boulevard wordt uitgekeken.

De gevel wordt gedragen door een staalconstructie, bestaande uit slanke stijlen die steun vinden bij de achterstaande kolommen. De glaspanelen werden ter plaatse koud gebogen. Drie buigstralen waren nodig om het glas de ellipsvormige plattegrond te laten volgen. Het glas is zonwerend en isolerend zodat het effect van een klimaatbeheerst wintertuinrestaurant kon worden bereikt.

De dakconstructie bestaat uit dwarsliggers met daarop een lichtdoorlatend dak, het is opgebouwd uit luchtkussens, bestaande uit vier lagen van het zogenaamde EFTE-folie. De binnenste lagen zijn voorzien van een print met bladerdakmotief die voor zonwering zorgt. De toevoer van koude lucht voor de kussens vindt plaats via buizen die door de profielen van de constructie lopen. (ARCAM/MB)