Joop Westerweelschool


 
Balboaplein e.o.
Orteliusbuurt
Amsterdam
Paul Wintermans, Tjeerd Wessel
Quist Wintermans Architekten
De Principaal, Stadsdeel De Baarsjes
Van Wijnen
2004-12-01
Onderwijs, Wonen
 

Schoolgebouw met woningen

Met de afbraak van de oude Joop Westerweelschool kwam een bouwterrein vrij van honderd bij vijftig meter, gelegen tussen de Admiralengracht en het Balboaplein. In het nieuwe project is de bestaande stedebouwkundige structuur van stadsdeel De Baarsjes (nu stadsdeel West) doorgezet. Daarbij werd de school aan het plein gesitueerd en opgenomen in de massa van het bouwblok.

Het bouwblok omsluit een binnenterrein, dat op de begane grond voor een deel door de school in beslag wordt genomen. Hier bevindt zich de verdiept aangelegde gymzaal. Bovenop de gymzaal ligt de speelplaats voor de kleinste kinderen.

Aan de Admiralengracht voegt het bouwblok zich tussen de andere blokken. Deze zijn in hun architectonische opbouw onderling vergelijkbaar en tezamen vormen zij de wanden van de gracht. De woningen op de begane grond worden ontsloten vanaf de straat. De verdiepingen zijn bereikbaar via vier trappenhuizen, die met galerijen zijn verbonden. Op de hoeken van het blok en bovenop de school bevinden zich appartementen, naast de school en in de zijstraten zijn maisonnettes gebouwd.

De hoofddraagconstructie van het gebouw is uitgevoerd in beton. De gevels zijn bekleed met baksteen en leisteen. De ramen van de trappenhuizen en van de entree van de parkeergarage zijn vormgegeven in samenwerking met een beeldend kunstenaar. (OGA/ARCAM)