Jurriaan van Stigt (LEVS architecten)


Op 5 oktober gaf Jurriaan Verstigt, van LEVS een lezing in de Brakke Grond. Het bureau LEVS werd in 1989 door Marianne Loof en Jurriaan van Stigt opgericht als Loof en Van Stigt Architecten. Adriaan Mout trad in 2005 toe als partner en in 2009 veranderde de naam in LEVS architecten. Loof (1960), Mout (1959) en Van Stigt (1962) rondden eind jaren tachtig een studie bouwkunde aan de TU Delft af.
Het werkterrein van LEVS strekt zich uit van woningbouw, via complexe opgaven met bijzondere programma’s, tot herbestemming en vernieuwing van bestaande gebouwen.

In de lezing van Jurriaan van Stigt (LEVS) stond de maatschappelijke context van het bouwen centraal. Van Stigt toonde zich een gewetensvol architect die een gegeven programma nooit op voorhand accepteert. In plaats daarvan onderzoekt hij, samen met alle relevante betrokkenen, waar bijsturing en verrijking van het programma mogelijk zijn. Dat impliceert dat hij vooringenomen dogma’s consequent probeert te vermijden maar wel hoog inzet op het doen ontstaan van de nodige chemie tussen alle partners in het ontwerp- en bouwproces, op basis van het uitgangspunt dat architectuur als cultureel bindmiddel bij uitstek voor samenhang kan zorgen. Architectonisch is het resultaat zelden spectaculair, maar getuigt het wel van een geruststellende degelijkheid, onder andere doordat veel aandacht wordt besteed aan de detaillering.

Een aantal actuele projecten passeerden deze avond de revue zoals de renovatie en uitbreiding van het St. Ignatiusgymnasium in Amsterdam Zuid en woontoren De Zilverling in Geuzenveld, de Enschedese wijk Roombeek en de oude chocoladefabriek Bensdorp in Bussum.

Zie ook: www.levs.nl