K-torens


 
Karspeldreef
K-buurt
Amsterdam
Bastiaan Jongerius
Bastiaan Jongerius Architecten
Woonstichting de Key
De Principaal
metro 53 halte Kraaiennest
2008-03-01
Wonen
 

Gefacelifte woontorens

Sinds 1992 vindt in Amsterdam Zuidoost een grootscheepse vernieuwingsoperatie plaats. De oorspronkelijke opzet van de Bijlmer wordt verlaten en het gebied komt er heel anders uit te zien. Kernwoorden zijn ‘differentiatie’, ‘bereikbaarheid’ en ‘veiligheid’. Een deel van de flats wordt gesloopt en maakt plaats voor laag- en middelhoogbouw, de bunker-achtige parkeergarages verdwijnen uit het zicht en de scheidingen tussen snel en langzaam verkeer worden deels opgeheven. Zo werd in 2005 de Karspeldreef verlaagd tot maaiveldniveau.

Woonstichting De Key speelde hierop in door de entrees van de aan de Karspeldreef grenzende K-torens ook te verlagen. Tevens werd geïnvesteerd in een flinke opknapbeurt om de uitstraling van de torens te verbeteren. Het gaat om de flats Kralenbeek, Kempering, Klieverink en Kouwenoord. Deze gebouwen zijn beeldbepalend voor de buurt. Een opwaardering kan dus een positieve bijdrage aan de hele omgeving leveren.

Bastiaan Jongerius Architecten kreeg van De Principaal, projectontwikkelaar van De Key, de opdracht om de flats een prettiger en meer toegankelijke uitstraling te geven. Het architectenbureau heeft dit gedaan door onder meer de ‘schil’ van de torens opnieuw vorm te geven. Met nadruk is duurzaamheid als uitgangspunt genomen: behoud van de bouwwerken en duurzaamheid van de gebruikte materialen staan centraal. Kunstenaar Helmut Dick heeft de transformatorruimten die aan de voet van de torens liggen bekleed met roofdierprints. Dit is een knipoog naar de tomeloze energie van de bewoners. (ARCAM/FG)