Kalvertoren


 
Kalverstraat-Heiligeweg-Singel
Amsterdam
Pi de Bruijn (de Architekten Cie.)
Multi Vastgoed B.V. en Vendex International
Tram 4-9-16-20-24
M. Vermeulen, 'Ga verder naar Kalverstraat', Stedenbouw, februari/maart 1997, p. 24-28; M. Vermeulen, 'Kalvertoren officieel geopend', Stedenbouw, november 1997, p.30-32; A. Wortmann, 'De scheve toren van Pi', Archis, november 1997, p.62-63.
1997
Leisure, Wonen
 

Winkelcentrum met woningen en parkeergarage

Op de plek waar nu de Kalvertoren staat, bevond zich in de Middeleeuwen een Clarissenklooster, dat in de negentiende eeuw werd omgebouwd tot gevangenis en vanaf circa 1900 fungeerde als zwembad. Bij de ontwikkeling van de Kalvertoren is rekening gehouden met dit rijke verleden.

Het doel van ontwikkelaars en ontwerpers werd omschreven als: ‘het vinden van een verantwoorde oplossing voor het aanwezige spanningsveld tussen het commerciële belang, het culturele aspect, de waarde van de bestaande stadsstructuur en die van een nieuwe stadsstructuur.’ Deze bedoeling heeft onder meer geresulteerd in het gebruik van baksteen en natuurlijke materialen, in een karakteristieke plattegrond die voortbouwt op de historische verkaveling, en in de combinatie van wonen, werken en commerciële functies.

De karakteristieke plattegrond komt behalve uit historische overwegingen ook voort uit een streven naar optimale toegankelijkheid. Via entrees aan alledrie de omliggende straten wordt het publiek door drie interne winkelstraten naar het middelpunt geleid: de eigenlijke Kalvertoren, die dertig meter hoog is en geheel uitgevoerd in staal en glas. Dit ruimhartige gebruik van glas bevordert de verstrooiing van daglicht binnen het gebouw.

De Kalvertoren heeft in de eerste plaats een winkelfunctie, verdeeld over het souterrain, de begane grond en de eerste verdieping. Verder biedt het complex ruimte aan een parkeergarage en 29 luxe woningen, die zich merendeels boven de winkels bevinden. Bovenin de toren is een café-restaurant gevestigd dat uitzicht biedt over het centrum van de stad. (ARCAM/JV)