Kantoorgebouw Blok 49a


 
Krijn Taconiskade 444
Haveneiland Oost, IJburg
Amsterdam
Felix Claus, Dick van Wageningen
Claus en kaan Architecten
AM Wonen
Heijmerink Bouw
Tram 26, stop IJburg
2007
Kantoren
 

Minimalistisch kantoorontwerp

Op het Haveneiland Oost ligt vlakbij de brug naar het toekomstige Centrumeiland de binnenhaven van IJburg. De haven en het gebied eromheen vallen onder het stedebouwkundig deelplan ‘Havenkwartier’. Hierin is vastgelegd dat de bebouwing rond het binnenwater een gemengd karakter dient te krijgen dat moet bijdragen aan een levendige havensfeer.

Met het oog op het creëren van een gevarieerd beeld zijn de blokken die aan de haven liggen opgedeeld in relatieve smalle percelen die door verschillende opdrachtgevers en architecten worden ingevuld. Dit geldt ook voor ‘Blok 49’ gelegen aan de noord-oostkant van de haven. Op een van de hoeken is het nieuwe kantoor van de Amsterdamse vestiging van Claus en Kaan Architecten verrezen.

Het minimalistische ontwerp omvat een kantoorgebouw van zes lagen, waarin op de hoge begane grond ruimte is voor horeca of andere commerciële functies. De vier lagen daarboven zijn ingericht als kantoor. De bovenste verdieping huisvest een bibliotheek die aan een verscholen patio ligt. Door trappenhuis, lift, installaties en overige voorzieningen aan de achterkant van het gebouw te situeren, konden alle ruimten open worden gehouden. Door af te zien van verlaagde plafonds hebben de kantoren een maximale hoogte. De gevel bestaat uit prefab betonelementen en is constructief dragend. De ramen waarvan de grootte tegen het bouwtechnisch maximaal haalbare aan zit, vormen een strak grid, waardoor een abstract en tot zijn essentie teruggebracht gebouw is ontstaan. (ARCAM/YK)