Kantoorgebouw Fri-jo Lichtreclame


 
Netwerkweg 21
Cornelis Douwesterrein
Amsterdam
Patrick Koschuch Architecten, Rene Bos
Fri-jo Lichtreclame
Pro Build NH BV
Bus 91, 94 stop, Keerkringpark
2007
Bedrijven, Commercieel

Bedrijfsgebouw open en vriendelijke uitstraling

Het Cornelis Douwesterrein, een groot bedrijventerrein, bestaat uit twee delen. Het westelijke deel is bestemd voor grootschalige bedrijven, het oostelijke voor kleinschalige vestigingen. Voor dit laatste gedeelte is een stedebouwkundig plan gemaakt waarin onder meer is vastgelegd dat over de hele kavelbreedte in de rooilijn wordt gebouwd en dat parkeren en expeditie moeten worden opgelost op de eigen kavel.

Het kantoor van Fri-jo Lichtreclame, gebouwd op een zichtlocatie, is het eerst opgeleverde project van het bedrijventerrein. Het gebouw van twee lagen bestaat uit drie onderdelen: kantoorruimte, productieruimte en twee verhuurbare units die gekoppeld kunnen worden en ook bij het productiegedeelte kunnen worden betrokken. De verschillende onderdelen worden visueel met elkaar verbonden door een patio en een groot terras. Deze open ruimten zorgen voor door- en inkijken en geven samen met de grote raampartijen en de glazen scheidingswanden het bedrijfspand een open en licht karakter.

Een grote wenteltrap verbindt de entreehal met het directiekantoor en geeft tevens toegang tot een showroom. Van waar via een grote houten schuifpui toegang is tot het terras. Om van het geheel ook architectonisch een eenheid te maken, is gekozen voor het uitvoeren van alle verschillende onderdelen in dezelfde materialen. De buitengevel bestaat uit uniforme stalen kaders, die telkens op een andere manier zijn ingevuld nu eens met glas dan eens met gezette of geperforeerde staalplaten. Hierdoor ontstaat over de gehele gevel een dambordpatroon dat alleen aan de zijkanten van het gebouw wordt onderbroken door grote deuren, uitgevoerd in afwijkend materiaal. (ARCAM/YK)