Kantoorgebouw PPHP


 
Kerkstraat 204
Amsterdam
Sjoerd Soeters
Soeters Van Eldonk Ponec Architecten
Soeters Investments
Bouwbedrijf van den Hengel
Tram 16, 24, 25, stop Keizersgracht
Bron: Marlies Buurman, Maarten Kloos (red.), Amsterdam Architecture 2000-2002, Amsterdam 2003, p.46-47.
2002
Kantoren
 

Uitbreiding architectenbureau in postmoderne fantasiestijl

De tweede uitbreiding door en voor het architectenbureau Soeters Van Eldonk betreft een gebouw van vijf lagen, inclusief een half verdiept souterrain.

De gevel is een moderne interpretatie van de klassieke gevel met een plint, een middenvlak en een kroonlijst. Het basement wordt gevormd door een donker hek dat ervoor zorgt dat ook het souterrain daglicht krijgt. De drie lagen daarboven worden door ranke zuilen in een oplopend aantal traveeën verdeeld, waardoor de gevel een verticaal karakter heeft gekregen. De bekroning bestaat uit een getrapte, uitkragende lijst met daarboven een reeks moderne schemerlampen. Het gebouw heeft geen eigen ingang maar wordt ontsloten via de naastgelegen, al wat oudere panden. Doordat het trappenhuis achter in het gebouw is gesitueerd, konden aan de straat open en vrij indeelbare werkvloeren komen te liggen.

In 2016 splitte het duo Soeters en Van Eldonk op, en werd het bureau voortgezet onder de naam PPHP.  PPHP: “Pleasant Places Happy People” is het nieuwe motto en de doelstelling waarmee zij aan stedebouwkundige en architectonische projecten werken. Daarmee bouwen ze voort op het gedachtegoed van Sjoerd Soeters.