Kantoorgebouw Vinoly


 
Gustav Mahlerlaan
Zuidas
Amsterdam
Rafael Viinoly
Rafael Viinoly Architects
Van den Oever Zaaijer & Partners architecten
Consortium Mahler4
G&S Bouw
Metro 51
Cees Geldof, Harry Wien, 'Mahler4, wonen en werken in het hart van de Zuidas', Plan Amsterdam, nr. 6 (DRO), oktober 2004.
2005
Kantoren

95 meter hoge kantoortoren met glazen gevel

In het nieuwe stadsdeel de Zuidas is deelgebied ‘Mahler 4’ het eerste dat in ontwikkeling is genomen. Het bestaat uit een groep van zes hoge kantoortorens en een woongebouw. In het stedebouwkundig plan is bepaald dat deze torens moesten worden opgebouwd uit een plint, een middenzone met kantoren, woningen en daktuinen, en een hoge toren daar bovenop. In het plan werd ook veel waarde gehecht aan de inrichting van de openbare ruimte rondom en in de gebouwen.

Het gebouwontwerp bestaat uit een basement van zes verdiepingen waaruit op de noordwesthoek een toren oprijst. De interne organisatie van het gebouw is standaard, met twee betonnen kernen met serviceruimten en daaromheen een staalconstructie. De kantoorvertrekken liggen rondom de kernen langs de gevels en hebben dankzij het glas, dat vanaf de vloer tot het plafond loopt, een adembenemend uitzicht. Een trap is aan de buitenkant van het gebouw in een spiraalbeweging naar boven in de gevels gekerfd en geeft het gebouw met de hierdoor ontstane karakteristieke lijn een sterke identiteit. (ARCAM/BU/EW)