Kantoorgebouw (voormalig hoofdkantoor ING alsook NMB)


 
Bijlmerplein 1005
Amsterdam
Alberts en Van Huut
NMB
Metro 50-54
Hans van Dijk, 'Pinkstervuur op een laag pitje',Archis 1988, nr. 1, p.36-44; J.T.H. Straatman, B. Terlaak, 'Voor energiebesparing naar de NMB-Postbank', Bouw, nr. 11, 1992, p.42-45.
1987
Kantoren
 

Kantoorgebouw in Amsterdam-Zuidoost

Op een langwerpige kavel aan de Hoogoorddreef in Amsterdam-Zuidoost werd in 1987 een opvallend kantoorgebouw gerealiseerd. Het complex bestaat uit tien T-vormige torens die met elkaar zijn verbonden tot een S-vormige slinger. De achterover hellende gevels zijn opgetrokken uit baksteen en worden gesteund door zware betonconstructies.

De torens worden op de eerste verdieping verbonden door een binnenstraat. Aan deze straat liggen algemene voorzieningen zoals restaurants, een computercentrum, een reisbureau en een ‘public relations’ ruimte. Op de bovenliggende verdiepingen zijn de kantoorruimten geclusterd in werkeenheden voor ongeveer veertig personen. Het organische aanzien van het gebouw wordt vaak in verband gebracht met het antroposofische gedachtegoed van de architecten, maar veel ingrepen zijn ingegeven door technische overwegingen. Zo gaf de verdeling in vijf clusters en het naar achter hellen van de gevels de mogelijkheid om de geluidsoverlast van de naastgelegen wegen te beperken. Daarnaast zijn veel energiebesparende elementen toegepast. Op de daken staan zonnecollectoren en het gebouw is zo ontworpen dat warmte zo lang mogelijk wordt vastgehouden. Ook aan het interieur is bijzondere aandacht besteed. De betimmering en de lampen zijn ontworpen door Theo Crosby, voor het kleurgebruik en de plafonds tekende het bureau Billing Peters en Ruff uit Stuttgart en de sculpturen zijn van onder anderen John Wilkes en Peter Rawstone. (ARCAM/IK)