Kavel 198, Woonhuis


 
William Barlowlaan 129
Steigereiland, IJburg
Amsterdam
Moriko Kira, Olivier Langejan, Annemarijn Haarink
moriko kira architect
Particuliere opdrachtgever
Bouwbedrijf Akerbouw
Tram 26, stop Steigereiland
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks Â’ARCAM POCKETÂ’.
2007-09-01
2008-06-01
Wonen
 

Woonhuis William Barlowlaan

Dit huis heeft een eenvoudig ogende gevel die weinig prijsgeeft van de organisatie van de woning erachter. Het pand bestaat uit drie woonlagen. De bovenste twee hebben een standaard plafondhoogte.

Op de eerste verdieping zijn de kinderkamers gesitueerd. Op de bovenste woonlaag kan de volle diepte van het huis worden ervaren doordat hij volledig transparant is. Tussen bad- en doucheruimte en open sanitair (aan de voorkant) en de slaapruimte (aan de achterkant) ligt alleen een patio, omgeven door glazen schuifpuien.

Op de begane grond is de ruimte zesenhalve meter hoog. In deze ruimte zijn twee verspringende entresols met glazen balustrades aangebracht. Door deze ingreep en doordat spaarzaam gebruik wordt gemaakt van meubels, accentueren zowel de lichtinval als de verschillende zichtlijnen de diagonalen in de ruimte. Aan de achterzijde is de gevel over de volle zesenhalve meter van glas waardoor de eveneens strak ingerichte tuin visueel onderdeel is van het interieur. Dit is letterlijk het geval op het moment waarop de bewoners besluiten het gehele keukenblok 180 graden te draaien om buiten te koken en te eten. (ARCAM/MB)