Kavel 206a, Amstel III


 
Hondsrugweg, Hoogoorddreef
Bedrijvensterrein Amstel III
Centrumgebied Zuidoost
Amsterdam
DRO Amsterdam, Joost Valk Architectuur & ZZ&P, de Architekten Cie., Benthem Crouwel
KCAP Architects&Planners
Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam
Metro 50, 54 halte Bijlmer
2000
2004
Kantoren

Cluster van kantoorgebouwen

Kavel 206a was één van de laatste grootschalige open plekken in het hart van het kantoren- en bedrijventerrein ‘Amstel III’ in Amsterdam Zuidoost. De kavel is ongeveer 200 bij 200 meter groot en ligt op een kruispunt van twee belangrijke wegen bij Station Bijlmer.

Voor de inrichting van de kavel maakte KCAP een plan dat uitgaat van een labyrintisch ensemble van negen door verschillende architecten ontworpen kantoorgebouwen. Een raster deelt het bouwterrein op in negen blokken die ieder 51x51x38 meter meten.

Om eenheid te creëren in de kwaliteit en de uitstraling van de gebouwen zijn regels voorgeschreven met betrekking tot de materialisatie, de ruimtelijkheid, de transparantie en de invulling van het vloeroppervlak. Ook is vooraf bepaald dat de bouwblokken voor een deel moesten worden ‘uitgehold’. Zo zijn er veel patio’s, atria, overstekken en vides, die in grote mate de lichttoetreding en het uitzicht van de gebouwen bepalen. Een opgetild verkeersdek tussen de gebouwen, op het niveau van de eerste verdieping, bindt het geheel samen. Diverse stijgpunten leiden van een halfverdiepte parkeergarage naar het voetgangersgebied met de hoofdentrees. Auto’s kunnen via hellingbanen het dek bereiken en bij de entrees van de verschillende blokken voorrijden. Het dek is zorgvuldig ingericht en fungeert als een gemeenschappelijke buitenruimte en maakt het complex niet alleen in architectonisch maar ook in sociaal opzicht interessant. (ARCAM/Bu)