Kavel 32, Woonhuis


 
Lisdoddelaan 79
Kleine Rieteiland, IJburg
Amsterdam
Metin van Zijl, Frank van Manen, Vincent van der Klei
NAT Architecten
Familie Borghuis
Konst en Van Polen
Tram 26, stop Lisdoddelaan
Dit project is o.m. gepubliceerd in Amsterdamse Architectuur 2008-2009; ARCAM POCKET 22. Klik hier voor meer boeken uit de reeks ’ARCAM POCKET’.
2008-12-20
Wonen
 

Diepste kavel van het eiland

Ten zuiden van het grootste eiland van IJburg, Haveneiland, ligt evenwijdig aan het Diemerpark het Kleine Rieteiland, dat in de lengterichting wordt ontsloten door de Lisdoddelaan. Ten noorden en ten zuiden daarvan is de bouwgrond uitgegeven in vrij te bebouwen, langwerpige kavels. Kavel 32 bevindt zich aan de noordzijde. Dit impliceert dat de entree van de woning op het zuiden is georiënteerd en dat de achterzijde weliswaar aan het water maar ook op het noorden ligt.

Omdat het hier het diepste kavel van het eiland betreft, hebben de bewoners ervoor gekozen geen tuin op het noorden te maken, maar alle buitenruimte in de woning te integreren. Het huis is georganiseerd rond een patio. Deze scheidt de woonruimte aan de waterkant en de keuken in het midden, van de half verdiepte kantoorruimte aan de voorhof met parkeerruimte. Visueel contact is er van voor naar achter dankzij het feit dat de patio is omgeven door glazen puien. De lange zichtlijn wordt geaccentueerd door een monumentale wand van donkergrijs basalt. Mooi detail: zowel binnen als buiten is hierin een open haard opgenomen.

Op de verdieping bevinden zich aan de achterkant de slaapkamers en in een glazen opbouw boven het kantoor een vergaderruimte. Vanuit de slaapkamers is er zicht op het water en toegang tot het speelterras dat langs de patio loopt en op dit niveau het wonen en werken met elkaar verbindt. (ARCAM)