Kindercampus De Jordaan


 
Elandsstraat 101- 103
De Jordaan
Amsterdam
Micha de Haas
Gemeente Amsterdam
2013
Dit gebouw was genomineerd voor de Gouden A.A.P. 2014
2013
 

Kindercampus in de binnenstad

In de nauwe Elandsstraat in de Jordaan heeft architect Micha de Haas een kindercampus ontworpen. De dependance van de 14e Montessorischool, een gymzaal, ruimten voor buitenschoolse opvang en buurtvereniging Ons Genoegen zijn samengebracht onder een dak. Het is een dynamisch gebouw geworden dat door al die verschillende functies in de loop van de dag verandert en dat door de verticale tuin dat per seizoen van uiterlijk wisselt.

Belangrijk in het ontwerpproces was de aansluiting bij de oude structuur van stegen in de Jordaan. Deze stegen – oorspronkelijk leidend naar achterhuizen en hofjes – verdwijnen langzamerhand, worden volgebouwd of geprivatiseerd. De kavel, Elandsstraat 101-103, staat aan zo’n steeg dat ooit naar de huizen en de speeltuin erachter voerde. Omdat deze steeg niet zomaar een poort is, maar een toegang naar een openbaar gebied, heeft de architect de ingang aan de zijgevel ontworpen. Om de nauwe, donkere straat toch licht te maken, is de gevel van de kindercampus wit, bekleed met traditioneel wit gekeimd metselwerk. De plint is geheel uitgevoerd in glas. Een gedicht over spelen van schrijfster én oud-Jordanees Mies Bouhuys is bij de ingang op de glazen gevel gedrukt, ontworpen door Roosje Klap. De wand achter de entree is bedrukt met een foto van de oude speeltuin. Bezienswaardigheid is de gerenoveerde gevelsteen van D’ Vergulde Dolfijn boven de ingang; de gevelsteen is een referentie naar de Dolfijnengang, de inmiddels verdwenen steeg, op deze plek.

Bij de bouw van de kindercampus is rekening gehouden met het Montessori-karakter. De leerlingen werken binnen en buiten het lokaal en de wisselwerking tussen klassen is groot. Per verdieping zijn twee ruime klaslokalen, met daar tussen een verhoogde gemeenschappelijke ruimte. Om het gehele programma een plek te kunnen geven, ontwierp de architect splitlevels. De splitlevels zijn af te lezen door de verspringende ramen aan de voorkant. De achtergevel van het gebouw, aan de zuidzijde, heeft een verticale tuin. De begroeiing vormt een seizoensgebonden zonwering. In de zomer biedt het gebladerte schaduw. Terwijl in de winter, wanneer de bladeren gevallen zijn, optimaal gebruik wordt gemaakt van het binnentredende licht en de warmte. Het idee is dat kinderen helpen met de begroeiing en het met de jaren zien groeien over de achtergevel. Ook is op het dak een kas, waar de leerlingen tuinles krijgen. (FB)


Verwant

Tugelawegblokken

Aftermovie Architectenbal

Op vrijdag 13 mei vond het Architectenbal plaats in W Hotel Amsterdam, met als hoogtepunt de uitreiking van de...

NOORDERPARKBAD unanieme winnaar A.A.P. 2016

Noorderpakbad, de Architekten Cie., Branimir Medic & Pero Puljiz, 2015. Fotograaf: Luuk Kramer. Vakjury: “Duurzaam Noorderparkbad precies waar Noord...

Tandwielenfabriek

Publieksjury A’damse Architectuur Prijs 2015

Dit jaar heeft Gouden A.A.P. 2015 ook een publieksjury.

OPROEP: Amsterdamse projecten 2014

Mail aan Arcam info over Amsterdamse bouwprojecten uit 2014!

IKC Zeeburgereiland

Studioninedots

Rijksmuseum wint A.A.P. 2014

Gouden medailles voor Cruz y Ortiz arquitectos, Rijksgebouwendienst en Rijksmuseum.

Villa K01

Studioninedots

GAK De Studio

Ben Merkelbach (1963)

Decoratelier Nationale Opera & Ballet

Brede School Het Meervoud

Marlies Rohmer

Nieuw Waterlandplein

Atelier PRO, Architecten.Cie, Hans van Heeswijk

Kraaipan

Arjen Hoogeveen

Metrostation Kraaiennest

2012

CREA

Joost Glissenaar