Klein Amsterdam


 
Tuinderijlaan 2, 1036 LM
De Bongerds
Amsterdam
SeARCH
Stichting leren in de tussenruimte
2019
Nieuws, Onderwijs

Architectenbureau SeARCH kreeg in 2017 de opdracht van de stichting ‘Leren in de Tussenruimte’ om een innovatieve school voor onderwijs en opvang te ontwerpen in Amsterdam-Noord. Hiervoor heeft SeARCH een volledig houten gebouw ontworpen dat makkelijk kan worden uitgebreid, gedemonteerd, verplaatst en vergroot. Het in 2019 opgeleverde Klein Amsterdam is de eerste school die gebouwd is op basis van dit principe.

Prefab
Het gebouw bestaat uit prefab houten modules die door opstapeling een unieke lay-out vormen. Met dit vernieuwende concept kan de opdrachtgever inspelen op groei en krimp, en is relocatie ook geen enkel probleem. De school bestaat uit flexibele leer- en werkruimtes, een atrium en ‘plug-ins’. De ‘plug-ins’ zijn er voor een mogelijke uitbreiding van het gebouw, voor extra activiteiten en (tijdelijke) functies. Elke geprefabriceerde module heeft een andere afwerking, afhankelijk van het doel. Bij oplevering bevatte Klein Amsterdam 24 modules en verwelkomde 180 leerlingen. De verwachting is dat rond 2024 dit aantal verdubbeld zal zijn, en dat de school zich zal vestigen op hun nieuwe permanente locatie op de NSDM-werf.

Leren in de tussenruimte
Bij de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk is het vaak lastig om groeiende gezinnen bij te houden met het trage proces van stadsplanning en bouwen. Met deze school heeft SeARCH een oplossing gegeven aan dit probleem. De losse prefab modules van de school staan niet op een fundering en de school kan uitgebreid en verplaatst worden. De missie van ‘Leren in de Tussenruimte’ was om een school neer te zetten waarbij flexibiliteit, duurzaamheid en verbinding met de gemeenschap belangrijke begrippen zijn. Deze zogenaamde ‘tussenruimte’ wordt gezien als een plek van ontmoeting waar de wereld gepresenteerd wordt aan de kinderen. Dit filosofische begrip komt van de Duits-Amerikaanse filosofe Hannah Arendt.

Aanklikmogelijkheden
Het gebouw is dynamisch, licht, transparant en uitnodigend. Naast de uitgesproken lay-out van de school, is er ook nagedacht over de maatvoering van de houten prefab modules. De grootte van een module is 8,7m x 3,3m, dat met deze afmetingen perfect past op een standaard vrachtwagen. Hierdoor wordt het transporteren van de modules en/of een relocatie van de school erg gemakkelijk. Door het dynamische gebouw en haar ‘aanklikmogelijkheden’, krijgen de kinderen meer verbinding met de buitenwereld. Dit betekent ook dat de school kan inspelen op de maatschappelijke ontwikkeling in het groeiende stadsdeel Amsterdam-Noord.

Klein Amsterdam is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

Foto’s: Egbert de Boer


Gerelateerd

Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West winnaars Gouden A.A.P. 2020

Nieuws

En de grote winnaars van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2020 zijn....

Alle nominaties ooit voor de Gouden A.A.P. in kaart gebracht

Nieuws

Bekijk de oogst van de beste gebouwen van Amsterdam sinds 2008 nu op de kaart!

Pontsteiger

Hotel : Nieuws : Voorziening : Wonen

Pontsteiger is één van de tien genomineerden voor de Gouden A.A.P. 2020.

CPO Sciencepark

Nieuws : Wonen

Op een uitdagende zelfbouwkavel aan de Ringvaart in Amsterdam Oost is in 2019 het woongebouw CPO Sciencepark opgeleverd.

​Rhapsody in West

Nieuws : Wonen

Op een complexe locatie aan de ringweg A10 in Amsterdam-West ligt Rhapsody in West

nhow Amsterdam RAI hotel 

Hotel : Nieuws

Op een krappe kavel, ingeklemd tussen de RAI en ringweg A10 en gelegen op de tunnelbuis van de Noord/-Zuid...

Schoonschip

Nieuws : Wonen

Schoon schip maken; het verleden achterlaten of vergeten, zodat er een nieuw begin kan worden gemaakt. En in Amsterdam staat Schoonschip bekend...

Simonsz

Nieuws : Wonen

De Weteringbuurt is een kloek woonblok rijker geworden met Simonsz.

Trippenhuiscomplex

Bedrijven : Cultuur : Kantoren : Nieuws : Onderwijs

Het Trippenhuiscomplex is door de renovatie ontdaan van de wirwar aan gangen en kamers die het complex ontoegankelijk maakte.

Slingerapenverblijf ARTIS

Groen : Leisure : Nieuws : Voorziening

De slingerapen van ARTIS hebben een nieuwe verblijf op palen, om zo veel mogelijk de natuurlijke habitat na te...

Humanistisch Kindcentrum De Wereldboom

Nieuws : Onderwijs

Door nieuwe technologieën in een slimme gebouwvorm te gieten is de Wereldboom een nul-op-de-meter nieuwbouwproject.

Uitreiking Gouden A.A.P. 2020

24 sep 2020 : Archief : Nieuws

Wat is het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar? Welke architect én opdrachtgever mogen naar huis met de...