Klusflat Kleiburg


 
Kleiburg
K-buurt
Amsterdam
F. Ottenhof
NL Architects
XVW architectuur
Consortium DeFlat
Kondor Wessels
2011-2015
Metro 53, Kraaiennest
Wonen
 

In Zuidoost ligt in het zogeheten Bijlmermuseum, het gebied tussen de metrostations Ganzenhoef en Kraaiennest, de ruim 400 meter lange klusflat Kleiburg. Een betonnen kolos, in 2011 op het nippertje gered van de sloop. Voor het symbolische bedrag van één euro verkocht woningcorporatie Rochdale het gebouw aan Consortium DeFlat. NL Architects heeft in samenwerking met XVW architectuur verschillende verbeteringen aan het complex en de omgeving gerealiseerd. De kluswoningen zijn bijna allemaal verkocht.

Beginjaren
Van het einde van de jaren zestig tot midden jaren zeventig is de Bijlmermeer gebouwd, met de typische honingraatflats, waaronder ook de uit 1971 daterende flat Kleiburg. Kort na de start van de bouw ontving de wijk al kritiek. Daarom begon in 1984 een lange reeks renovaties aan flats en de woonomgeving. Delen van leegstaande parkeergarages werden afgebroken en parkeerplaatsen op de begane grond, het maaiveld, kwamen daarvoor in de plaats. Ook werden externe liftschachten bijgeplaatst en delen van galerijen afgesloten. Betonrot van de flats en desoriëntatie van buurtbewoners werden verholpen door het verven van de flatgebouwen.

Grootschalige vernieuwing
Ondanks de renovaties in de jaren tachtig is in 1992 besloten de Bijlmermeer grootschalig te vernieuwen. Meerdere flats werden volledig gerenoveerd of (deels) gesloopt en vervangen door laagbouwwoningen. De verhoogde autostraten of ‘dreven’ werden verlaagd. Het winkelcentrum Amsterdamse Poort werd uitgebreid en vernieuwd. Ook zijn meerdere metrostations opgeknapt en gemoderniseerd, de zogeheten ‘Metromorfose’. Het in 2007 gerenoveerde treinstation Bijlmer ArenA moest de buurt een nieuw aanzien geven.

Als laatste klassieke Bijlmerflat is Kleiburg bewaard gebleven. De externe liften zijn verwijderd en nieuwe exemplaren zijn intern aangebracht. De gevels van de woningen zijn vernieuwd en vooral in de plint van het gebouw is gebruik gemaakt van glas. De bergingen op de begane grond en ook de openbare binnenstraat zijn getransformeerd tot woningen. De verflagen op het beton zijn weggehaald en het exterieur is schoongespoten.

Kluswoningen
De oplevering van woningen in Kleiburg gebeurt casco, het is de bedoeling dat alle bewoners zelf aan hun woning klussen of het werk uitbesteden. De kluswoningen in de klusflat kunnen daardoor relatief goedkoop gekocht worden. Bewoners is de mogelijkheid gegeven muren te doorbreken en woningen samen te voegen. Mede daardoor zijn bijzondere dingen ontstaan, zoals een heus ‘Kleiklooster’ dat meerdere voormalige woningen omvat. De monniken zijn inmiddels begonnen met het brouwen van hun eigen Kleibier.

Mies van der Rohe Prijs 2017
Op 12 mei 2017 werd bekend dat de Kleiburgflat de Mies van der Rohe Prijs 2017 gewonnen heeft. Het is voor het eerst dat deze prestigieuze Europese architectuurprijs naar een renovatieproject is gegaan. De Mies van der Rohe-prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit jaar waren er uit 350 inzendingen 5 projecten genomineerd. Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden. (Bron: NOS)

(tekst: ARCAM, foto: Jan de Wit)


Verwant

Winterlezing #4: Bijlmermeer en Het Breed (‘Plan van Gool’)

In de vierde Winterlezing komen de Bijlmermeer en Plan van Gool aan bod.

Winterlezingen 2018

Een nieuwe serie Winterlezingen over Amsterdamse stadsuitbreidingen, van Plan Zuid tot het toekomstige Haven-Stad.

Versnellen Vertragen #4: verslag Ontwerpstudio Zuidoost

‘Amstel III/ArenApoort kan gezien worden als de triple A-Locatie, lopende van het Amstelkwartier via Arenapoort naar het AMC’, Wicher Gielstra...

Versnellen Vertragen #4 Amsterdam Zuidoost

Amsterdam Zuid-Oost is als vierde versnellingslocatie onderwerp van gesprek.

Ontwerpstudio’s Versnellen – Vertragen

Architectuurcentrum Amsterdam organiseert een reeks ontwerpstudio´s met als doel kritisch onderzoek te doen naar de versnelde ontwikkeling van de...

Bouw Woon Leef: Zuidoost

De maand september staat bij Bouw Woon Leef – hét videoplatform over stedenbouw, architectuur en wonen in de Metropoolregio Amsterdam –...