Koloniaal Etablissement


 
Westerdoksdijk 2
Amsterdam
P.H, van Niftrik
Keuringsdienst voor Koloniale Waren
-
1911
1913
Kantoren
 

Sloop ten behoeve van nieuwbouw Westerdokseiland

Aan de oostkant van het Westerdokseiland is volop gebouwd, op een stukje land dat ooit is toegevoegd om het Koloniaal Etablissement een plek te bieden. Dit complex, gebouwd in 1909, werd gebouwd voor de Keuringsdienst voor Koloniale Waren, en huisvestte vervolgens de Waterpolitie. Nu staat o.a. het Paleis van Justitie er.

In 2009 is het gebouw, na een lange en ingewikkelde strijd, gesloopt. Hoewel er vele suggesties zijn gedaan voor hergebruik van het pand, was het niet in te passen in het volledig nieuwe IJ-dock. Voorstanders van behoud van het pand droegen voornamelijk de industriƫle geschiedenis als argument aan, waarvan het Koloniaal Etablissement een icoon is. Tegenstanders gaven veelal aan dat het pand architectonisch niet bijzonder genoeg was en dat het belang van ontwikkeling voorop moest staan.

Voor de liefhebbers van het oude Koloniaal Etablissement is er enige troost: de resten worden hergebruikt in de bouw van de Chocoladefabriek, aan de oostkant van het Centraal Station. (ARCAM)